Skip to Content

Славейково училище

Изложба за възрожденския дух на града откриват в Търговище

По повод 18април – Международния ден за опазване паметниците на културата, Регионален исторически музей– Търговище подготви изложбата ,,ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ДУХ НА ГРАДА – КВАРТАЛ ВАРОША В ТЪРГОВИЩЕ”.  Тя ще бъде открита на 18 април /четвъртък/ от 17:30 часа в Славейковото училище.

Чрез поредица от постери изложбата представя възрожденското архитектурно наследство, паметници и паметни места, които днес се намират на територията на стария Варош.

Изложба „Няма по–свято от Свободата” в Търговище

На 29 януари 2019година се отбелязват 141години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей – Търговищепредставя изложбата „Няма по–свято от Свободата”. Тя ще бъде открита на 28 януари /понеделник/ от 17:00 часа в Славейковото училище.

Представени са експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на града.

РИМ Търговище на 6 септември

       Регионален исторически музей – Търговище съобщава, че на 6 септември /четвъртък/ -  Ден на Съединението, официален празник, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъде отворено за посещение с вход свободен Славейковото училище с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая"и изложбите:

Еньовден в музея

                Наближава Еньовден – един от най-мистичните празници в българския народен календар. За поредна година РИМ – Търговище ще спази традицията и ще посрещне своите гости с пъстър еньовски венец. Според народното вярване, който премине през него, ще бъде здрав през цялата година.

Китайската изложба „Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис” гостува в Търговище

Червеният лакиран съд за ориз, открит в местността Hemudu (Хъмуду), провинция Zhejiang (Джъдзян), разбулва история на изкуството на лака в Китай. Подобно на порцелана и коприната, то преживява непрекъснат разцвет, за да се превърне в национално съкровище. Характерни за лака са неговата здравина, устойчивост на киселини и корозия. Използва се широко в ежедневието на древните китайци, като с течение на времето моделирането и употребата му, различните декоративни практики прерастват в истинско изкуство.

Кралевското златно съкровище ще бъде показано за Празника на българската просвета и култура

Регионален исторически музей – гр. Търговище съобщава, че

на 24 май/петък/ 2013 г. и на 25 май/събота/ 2013 г. за посещение от 9.30 ч. – 13.30 ч. ще бъдат отворени Археологическата експозиция с Кралевското златно съкровище

и всички изложби в Славейковото училище:

Разпространи съдържание


Партньори