Skip to Content

Френски културен институт

Среща с френската писателка Гаел Жос

Запознайте се с нашумялата френска писателка Гаел Жос, чийто роман „Последният пазител на Елис Айлънд” беше удостоен с Европейска награда за литература 2015!

Математикът Седрик Вилани среща писателя Жером Ферари

Каним ви да присъствате на една изключителна среща на науката и литературата: диалог между прочутия френски математик Седрик Вилани и носителя на награда "Гонкур" Жером Ферари! Тя ще се състои на 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала "Славейков" на Френския културен институт. С превод на български език.

„Космонавтите само минават” – един пърформанс на Елица Георгиева

Елица е само на 35, а има куп успешни проекти в документалното кино, литературното писане и пърформанса. Вече не е тайна, че един от тях, филмът „Всяка стена е врата”, ще бъде представен в есенното издание на „Синелибри”.

Фестивал „Срещи на младото европейско кино"

С гордост ви представяме второто издание на фестивала Срещи на младото европейско кино. Избрали сме нестандартни, смели, дори провокативни произведения на най-новите автори от стария континент. Тези филми носят свободата и решителността на първите опити в киното, не познават компромиса, верни са на естетическите инстинкти на своите създатели. Носят онази неповторима острота, към която утвърдените автори се стремят да се завърнат през цялата си творческа кариера.

“Малдорор” -премиера на театрална група "Метеор" във Френския институт

Тандемът на режисьорката Ани Васева и актьора Леонид Йовчев, заедно с философа Боян Манчев, (централни фигури на групата Метеор), е на прага на нова премиера. След “Пиеса за теб” (2014), отново във Френския институт в София, ще последва моноспектакълът “Малдорор” по “Песните на Малдорор” на граф дьо Лотреамон – 28 септември от 19:30 ч.

Давид Фоенкинос в България!

На 17 август излиза романът, за който през 2014 година Давид Фоенкинос печели последователно две от най-престижните отличия на Франция: „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите.

Лоранс Плазне гостува в България

Авторката на „Любовта единствена“ ще се срещне с българските си почитатели на 16 март 2015 година във Френския културен институт.

„Книга за Пътя” на Бернар Вебер във Френския културен институт

Бернар Вербер е сред най-четените и популярни писатели във Франция. Творческият му свят обхваща както нетрадиционни фантастични трилъри и антиутопии, така и модерна експериментална литература. Прочутата му сага за мравките и трилогиите „Танатонавтите“ и „Цикълът на боговете“ са вълнуващи странствания в търсене на паралелно съществуващи цивилизации и изследване на безграничните възможности на човешкия ум.

"Пиеса за теб" на Ани Васева във Френския културен институт

На 5-ти декември от 19:30 в залата на Френски Институт в България на площад "Славейков” №3 ще се състои второто представление на постановката "Пиеса за теб". Следващата дата на спектакъла ще бъде на 18-ти декември.

Българска премиера на ирански бестселър в Пловдив и София

Пловдивското издателство „Жанет 45“ ще представи пред българска публика иранската писателка Паринуш Сании и романа й „Моята орис“. Считана за една от най-продаваните книги в Иран за всички времена и една от най-забележителните за 2013-та година, книгата на иранската авторка е носител на наградата за най-добра преводна книга „Бокачо“ в Италия.  

Разпространи съдържание


Партньори