Skip to Content

Седем фестивала очакват студентите от НАТФИЗ до ноември

Седем фестивала селектираха, поканиха и включиха в конкурсните си програми драматичните и куклените спектакли на студентите от НАТФИЗ.

 

10.09  18.09.2019, Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“, Балчик

Тигърчето Спас“ – куклен спектакъл за деца и „Кръговрат“ – спектакъл за възрастни са заглавията, с които студентите на проф. Жени Пашова ще представят НАТФИЗ на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик в средата на септември. Взискателната подготовка на възпитаниците в специалност „Актьорство за куклен театър“ превърна в успешна традиция участието на Академията във фестивала през последните няколко години. В 12-ото издание към тях ще се присъединяват и студентите по „Актьорство за драматичен театър“ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Те ще се включат в съревнованието с „Ромео и Жулиета“.

 

15.08   15.09.2019, WTEA International Theatre Festival, Пекин, Китай

Проф. Снежина Танковска ще създаде спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festivalпрез октомври. Международният театрален фестивал е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин. WTEA е независима международна академична организация, която има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят. Инициирана е от катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование и е основана от 12 училища-членове, чиито брой непрекъснато расте.

 

11.09    24.09.2019, Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, Пловдив

Възпитаниците на проф. Стефан Данаилов са неизменна част от изданията на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Студентите от последния му клас няма да направят изключение и ще представят НАТФИЗ в 23-ото издание с първата сценична реализация на „Зверското синьо“ от Филип Ридли в България. Пиесата беше специално преведена и поставена от д-р Сава Драгунчев за класа на Мастера в Театър НАТФИЗ през изминалия сезон. Спектакълът пожъна успех сред младата столична публика. Надяваме се в Пловдив да го очакват още аплодисменти.

 

 

 

24.09 – 27.09.2019, Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, Ст. Загора

Непосредствено след представянето си във „Виа Понтика“ студентите на проф. Жени Пашова ще се отправят къмМеждународния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Година преди да се дипломират, младите актьори ще застанат на една сцена с най-добрите актьорски трупи от страната – куклените театри от Ст. Загора, Сливен, Бургас, Пловдив, Габрово, Казанлък, Столичен куклен театър, Театър „Азарян“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и др. Ще обогатят идеите си с разнообразните практики на съвременното куклено изкуство през гостуващите от Испания, Япония, Унгария, Сърбия и Полша куклени артисти. Само за 4 дни 23 заглавия ще бъдат представени в основната и съпътстваща програма на „Пиеро“ и не е случайно, че спектакълът на абсолвентите на проф. Жени Пашова – „Кръговрат“ е поканен сред тях.

 

 

 

15.10.2019, Национален фестивал на изкуствата, Благоевград

НАТФИЗ е единственото висше учебно заведение в страната, което предлага академично образование по „Театър на движението – Пантомима“ и „Театър на движението – Танцов театър“. Възпитаниците на съответните класове са сравнително малко на брой, тъй като освен задължителните актьорски компетенции, следва да развият уменията на балета, пластиката, акробатиката, пантомимата, клоунадата, класическия и съвременния танц, за което се изискват качества. Всеки сезон студентите излизат с премиера, която е образец за майсторството и таланта. Малко известен факт е, че завършилите „Театър на движението – Пантомима“ и „Театър на движението – Танцов театър“ намират 100% реализация в страната и по света. 2019/2020 е годината, в която абсолвентите на доц. Александра Хонг ще се изправят пред последните предизвикателства на образованието си. Класът ще излезе с  първата за сезона премиера на Театър НАТФИЗ „Българска мистерия“ и веднага след това ще се отправи към Благоевград, за да вземе участие в 12-ото издание на Националния фестивал на изкуствата с „1001 страсти“. Силен старт в последната права!

 

 

17.10 – 20.10.2019, Международен фестивал на студентския театър KESTENBURG, Баня Лука, Босна и Херцеговина

BLuka - m.jpg

Международният фестивал на студентския театър KESTENBURG е платформа за сътрудничество между училища по изкуства от целия свят, която се организира на всеки две години от  Студентския театър в Баня Лука. Всяко издание неизбежно събира студенти и преподаватели от 20 до 30 международни академии, а също самодейни театрални групи и компании от Европа. Фестивалът представя атрактивно разнообразие от студентски театрални практики. Представя до 50 проекта, между които тази година ще бъде и този на възпитаниците по „Актьорство за куклен театър“ на НАТФИЗ от класа на проф. Жени Пашова – „Кръговрат“. Пожелаваме им успех!

 

 

3.10 – 8.10.2019, Международен фестивал на театралните училища ITSelF, Варшава, Полша

Varshava.jpg

Студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов са селектирани и поканени за участие в 10-ото юбилейно издание наМеждународния фестивал на театралните училища ITSelF. Младите актьори ще се представят с „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, в постановката на Пенко Господинов, създадена, за да покаже най-доброто от тях. 

 

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT