Skip to Content

„Градският мишок и спартанският дом“ разказва истински истории от Древна Атина за деца

Създателят на „Страховитото в историята“ Тери Диъри се завръща с нова детска поредица за древногръцки приключения

            След като спечели сърцата на най-малките с поредиците „Викингски истории“ и „Рицарски истории“, Тери Диъри се завръща с първата книга от новия си проект – „Древногръцки истории“.

В „Древногръцки истории: Градският мишок и спартанският дом“той пренася читателите си във времето на Древна Елада, където войни и болести бушуват с пълна скорост. Книжката разказва реални исторически събития с необикновено чувство за хумор и остроумие, които завладяват феновете на Диъри по цял свят. 

И този пътисторическите приключения оживяват с черно-белите илюстрации на Хелън Флук!

Пристъпете във великия полисАтина – най-прекрасния град на света! Годината е 430 г. пр.Хр. и Дарий живее охолно с родителите си в техния голям и богат дом. Но изглежда гръцките богове са му отредили изпитания… 

            Спартанските воини – най-жестоките хора на света, които живеят,за да воюват– са обсадили Атина и искат да унищожат града. Страхът на атиняните се носи във въздуха заедно с дима от спартанския лагер.

            Но бедите не спират до там! Смъртоносна чума плъзва из цяла Атина и безпощадно убива млади и стари. Заразата достига и дома на Дарий, погубвайки и двамата му родители. 

Останал сирак, уплашен и самотен, ще успее ли момчето да спаси живота си?

 На предсмъртиния си одър майка му разкрива дълго пазена тайна – Дарий е спартанец. Чичо му е славният военачалник Алкмеон и единственият му шанс да оцелее е да потърси спасение в спартанската армия. 

Но за жестоките спартанци малкото момчее просто безполезен мишок, слаб и страхлив. Докато Алкмеон не се разболява от непозната болест. И единственият, който може да го излекува е не друг, а Дарий…

Забавна и поучителна, „Градският мишок и спартанският дом“  е книжка, която може да накара всеки да се опознае Древна Гърция или да си припомни някои забравени факти. Изданието включва и допълнителни бележки за читателите, които да разширят знанията им за историческия период.

От Тери Диъри търсете още „Викингски истории: Мечът на викингския крал”и „Рицарски истории: Рицарят от съчки и слама”.  



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT