Skip to Content

Две премиери за годишнината от рождението на Яворов в Чирпан

На 3 декември се навършиха 92 години от рождението на поета и дългогодишен уредник на къща музей „Пейо К. Яворов” Димитър Данаилов. В 17,30 часа пред паметника на поета в градски парк „Яворов” бяха поднесени цветя от името на Община Чирпан, Общински съвет Чирпан, читалище „Димитър Данаилов”, читалище „Пейо Яворов”, къща музей „Пейо Яворов”, от учебни заведения в града, приятели и почитатели на Моряка, който беше най – ревностният пазител на Яворовия дух.
От 18 часа в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов” се състоя премиера на книгите „Перце от дим” и „ Заекът и неговата мечта” на старозагорската поетеса Мария Донева и на втората книга на нашата съгражданка Ина Иванова „Името на неделята”(сборник с разкази). Организатори на литературната вечер бяха Община Чирпан и къща музей „Пейо К. Яворов”. Директорът на къща музей „Яворов” Тодор Иванов откри вечерта, посветeна на Димитър Данаилов, като припомни, че поетът е работил 30 години в музея на Яворов и оставя трайна следа в културния живот на града. „Преди 15 години се появиха паметникът и улицата на Димитър Данаилов, има и читалище „Димитър Данаилов”, а художникът Владимир Кондарев не спира да го рисува – разказа Тодор Иванов. – Чирпан осиротя след автомобилната злополука на 11 декември 1992г., но на рождения ден на Димитър Данаилов няма да говорим за смъртта, а за безсмъртието. Яворов е един велик мит, но Данаилов не е по – малък, защото дълги години не просто работеше, а служеше на своя идол Яворов. Тук той живя” – завърши Тодор Иванов и представи на публиката двете гостуващи млади писателки Мария Донева и Ина Иванова.
„Аз не го познавах лично, но той наистина служеше на Яворов. Тембърът му беше толкова характерен, а думите му силни - сподели Ина Иванова и добави – Винаги, когато идваме тук се чувстваме като у дома си”. Тя прочете стихотворението на Мария Донева „Татко” и представи като „мека и тиха” авторката на книгите „Меко слънце”„Магазин за обли камъчета”, „Перце от дим” и заслужено я похвали. На свой ред Мария Донева каза, че е тук, за да размени мисли и рецитира артистично първа и втора част на своята „поема за живота” „Заекът и неговата мечта”. „Тази поема, който си я купи я чете на глас” – сподели авторката и впечатли публиката с правилно наизустения текст, артистизма и таланта си. Мария Донева прочете и стихотворението „Бабичката” от книгата си „Перце от дим” и се похвали, че вече има нова книга. Ина Иванова се представи с новия си разказ „Северна стая”, който го няма в последната й книга „Името на неделята”и който се прие с интерес от младата аудитория с прецизността към детайла и лекотата, с която привидният й монолог се превръща в диалог с читателя. Макар че тя също пише хубави стихотворения, не прочете нито едно, защото споделя, че нейният начин да прави литература е прозата, където се чувства „свободна, понякога даже и смела”. Ина Иванова насърчи младите хора да четат повече, защото според нея „Книгата е бавна медия, с която съпреживяваме. По -важно е да си добър читател. Да си читател е талант”. Мария Донева завърши със стихотворението на Димитър Данаилов „Насаме”, което заедно с представянето на документалния филм за поета „С душа на птица” просълзи публиката. Двете гостуващи писателки получиха цветя и книгата „Яворов пътеводител”, която бе издадена от Община Чирпан и къща музей „Пейо К. Яворов” по проект музеен ансамбъл „Пейо К. Яворов”.
 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT