Skip to Content

История

Официално представяне на книгата на Теодор Тодоров за българите гарибалдийци

Книгата на Теодор Кирилов Тодоров излезе от печат на 20 април 2018 г., сякаш по поръчка за 142-тата годишнина от Априлското въстание. При това книгата е посветена на 140 години от освобождението и Руско- турската  Освободителна война -1877-1878 година. 

Добави още снимки: 

Книга за българския фолклор от Северното Приазовие представят в Етнографския

Поредната среща на Научно-изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура“ ще се състои на 22 юли 2014 г. (вторник) от 17.00 часа в Зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ - БАН), ул. „Московска“ 6А, ет. ІІ.

В рамките на двустранен проект между ИЕФЕМ–БАН и Националната академия на науките (Украйна) на срещата ще бъде представен сборникът

Проф. Румен Теофилов с лекции в зала „Съединение“

Проф.д.и.н. Румен Теофилов Иванов ще гостува на Регионален исторически музей – Пловдив и ще изнесе две лекции в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1.

Честват 120-годишнината от рождението на Димитър Пешев в Кюстендил

120 годишнината от рождението на Димитър Пешев ще бъде тържествено отбелязана в сряда.

В конферентната зала на Регионален исторически музей - Кюстендил ще се проведе публична лекция на тема "Димитър Пешев - човекът на дълга". Тя ще бъде представена на 25 юни 2014 г., от 16.00 ч., от Николай Поппетров, специалист в Института за исторически изследвания към БАН.

Седмица на традиционните занаяти в пловдивския Етнографски музей

Осмото издание на Седмицата на традиционните занаяти 2014 ще се проведе от 23-ти до 29-ти юни  в пловдивския Регионален етнографски музей.  За осма поредна година майстори от цялата страна ще демонстрират уменията си в живописния двор на старинната къща Куюмджиоглу. Седмицата на традиционните занаяти е утвърдено събитие в културния календар на Пловдив и е сериозна стъпка в посока на развитие на културния туризъм в града. Целта е да се съхранят и популяризират традиционните старинни занаяти и майсторски техники.

Пускат марка „170 години българска журналистика”

На 17.06.2014 г., 11.00 ч., в Музея на съобщенията, ул.Гурко №2, главният изпълнителен директор на „Български поши” ЕАД Валентин Петков ще пусне в употреба издание на тема „170 години българска журналистика”.

Изданието включва една пощенска марка и специален пощенски печат. Номиналната стойност на пощенската марка е 0.65 стотинки и е в тираж 11 000 броя. Автор на проектите е художника проф. Тодор Варджиев.

Изложба "Куклен свят" в Етнографския музей

В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей се съхранява колекция кукли, събирана в продължение на 60 години и представяща народите по света.

Голяма част от експонатите са кукли-сувенири, но се срещат и театрални, традиционни, обредни. В зависимост от тази или онази народна традиция куклите са изработени от слонова кост, порцелан, текстил, дърво, слама, хартия.

Представят енциклопедичен речник на българския фолклор

Първият по рода си енциклопедичен речник на българския фолклор е вече реалност. Той представя в обобщен и достъпен вид постигнатото от българската фолклористика в течение на нейната близо 150-годишна история, като го поставя в широк славистичен и общоевропейски контекст. Изданието е билингва (на български и чешки език) и дава началото на предстояща поредица за фолклора и фолклористиката на славянските страни.

Разпространи съдържание


Партньори