Skip to Content

Носителите на наградата „Христо Г. Данов“ стават известни на 3 юни

Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в книжовната култура на България ще бъде връчена и тази година в рамките на фестивала „Пловдив чете“ /от 31 май до 5 юни/, съобщиха организаторите. Церемонията ще бъде на 3 юни от 17 часа в къща – музей „Хр. Г. Данов” в града под тепетата.

Националната награда "Христо Г. Данов" е създадена по идея на Светлозар Жеков и  учредена през 1999 година от Министерството на културата, Националния център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейския месец на културата". Тя се присъжда ежегодно по случай 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.

Призът се дава в 9 раздела и за цялостен принос, като носителите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в къщата-музей на Христо Г. Данов в Пловдив. И тази година нагарадата ще бъде присъдена за българска  и преводна художествена литература, хуманитаристика, изкуство на книгата, издание за деца, книгоразпространение, представяне на българската книга, библиотеки и библиотечно дело, електронно издаване и нови технологии и разбира се – за цялостен принос в националната книжовна култура.

Наградените ще получат малка пластика, изобразяваща бухал, като символ на мъдростта, диплом и парична сума. Автор на пластиката е Диана Райнова.

Носители на наградата са били Вера Мутафчиева, Ивайло Петров, Константин Павлов, Станка Пенчева, Светлозар Игов, ИК „Жанет 45”, НБ „Иван Вазов” и др.

За втора поредна година Община Пловдив също ще присъди една награда. Финансовата подкрепа от общината е 5000 лв.

Снимка: 
bnr.bg


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT