Skip to Content

Изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа"

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа" ще открие изложба в Художествена галерия – Добрич. Експонатите ще представят пълния учебен цикъл в трите специалности – „Художествена дърворезба", „Интериорен дизайн" и „Иконопис" . Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас и творби на възпитаници, завършили гимназията в последните повече от 15 години. Изложените дипломни работи, произведения, които се съхраняват във фонда на Националната гимназия и учебна продукция, ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му в материал. Експозицията обхваща икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели - уникати. Посетителите, желаещи да получат информация за приема и професионалната подготовка в гимназията, ще имат възможност да се срещнат с преподавателите по специалните предмети в училището, което съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа.

НГПИ „Тревненска школа" е Национален културен институт към Министерство на Културата, който предлага уникална за страната професионална подготовка в сферата на пластичните изкуства и дизайна. Създадено е 1920 г., като Държавно столарско училище, с идеята да запази местните традиции в областта на художествената обработка на дървото. В последствие се превръща в едно от малкото автентични за страната огнища на Българската духовност и култура, което в основна степен търси както запазването, така и осмислянето и развитието на възрожденската художествена традиция в контекста на съвремието.

Понастоящем НГПИ „Тревненска школа" е сред избраните училища по изкуствата и културата към Министерството на културата на Република България.Партньори