Skip to Content

131 слънца огряха небето на есенна София

По случай Деня на народните будители списание „Аз съм българче“ обяви победителите в VIII- я национален конкурс за детска рисунка „Нарисувай ми слънце“
 
София, 31 октомври 2015 г. – Списание „Аз съм българче“ откри изложба по случай финала на VIII национален конкурс за детска рисунка „Нарисувай ми слънце“. На нея са изложени творбите, както на победителите  за 2015 г., така и наградени от минали години. Домакин на събитието е „Детски отдел“ на Столична библиотека.
Тази година в конкурса се включиха 111 деца и юноши от цялата страна, на възраст от 6 до 16 години. Екипът на списанието получи общо 131 рисунки. Те бяха разделени на 2 възрастови групи:  „малчуган“ от 6 до 10 г. и „юноша“ от 11 до 16 години. Във всяка от категориите са присъдени награди за първо, второ, трето място, както и поощрителни и специална награда.  
„Деските фантазии са ситуации, плод на въображението на малките и по-големите участници в националния конкурс „Нарисувай ми слънце“. В осемте му издания ние в редакцията на списание „Аз съм българче“ виждаме, как децата и юношите оцветяват реалността. Чрез своите рисунки те изразяват желанията и мечтите си. Фантазите в рисунките обикновено включват ситуации, в които  слънцето е герой с различни роли, съществуващи или магически. И макар за някои от възрастните те да са много малко вероятни, те развиват детското въображение. В осемте издания на конкурса дадохме поле за изява на повече от 1000 талантливи рисувачи. Поощряваме и награждаваме най-добрите участници в конкурса с една едничка цел – да ги подкрепим, да развиват талантите и да следват мечтите си.“ каза Розалина Златкова, художествен редактор на списание „Аз съм българче“.
Призът „Най-усмихнато слънце“  получиха Гергана Илиева от Пловдив и Александра Евтимова от Кюстендил. В тази категория се състезаваха общо 77 рисунки. 
За „Най-нестандартна техника“ сили мериха 35 участници. Първа награда получиха Лора Кирилова от Пловдив и Валентин Гинев от Гълъбово.
В най-приятелската категория „Най-добър екип“ се представиха 10 екипа от деца и по-големи художници.  За победител беше откроен екипът от Троян, включващ Илияна Илиева, Радослав Лазаров, Преслав Стоянов, Богдана Църовска, Ивайло Даракчиев и Габриела Маркова. Валентин Петров Динев  и Кристиян Пенков Запрянов от Гълъбово получика специална награда в тази категория за своя слънчев пезаж изработен с необичайна техника за рисуване с палстелин.
От седмият сезон на конкурса в него има  и категория за литература „Детсво мое“. За първи път тази година в нея бяха получени 9 литературни творби. Първо място за цялостно участие спечели Христина Дерекова от Гоце Делчев.
Отличените деца ще получаат грамота и  награда осигурена от генералните спонсори на конкурса „МЕЦ Крафтс България“ ЕООД и редакцията на списание, „Аз съм българче“. Тази година за пръв път в наградите са включени значката на конкурса и осем рисунки на слънце върху диск.
Изложбата може да бъде видяна до края на месец ноември 2015 г. в „Детски отдел“ на Столична библиотека, както и в галерията на сайта на списание „Аз съм българче“ www.bulgarche.eu . От секцията „Новини“ там  можете да научите и  имената на всички отличени в конкурса участници. Читателите на списанието пък ще научат всичко за финала на конкурса от новия 61 брой на изданието, който ще излезе скоро през м. ноември. Там те ще могат да видят наградените рисунки и да  прочетат отличените литературни творби.
 
Конкурсът „Нарисувай ми слънце“ цели да ангажира майсторите на четката между 6 и 16 години. Традиоционно той стартира в Деня на детето – 1-ви юни, а победителите се обявяват в Деня на народните будители. С тази весела и многоцветна надпревара неговите създатели имат за цел за насърчат творческото мислене на децата, да ги стимулират да бъдат креативни и да вярват в доброто.
Списание „Аз съм българче“ се издава от Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“. Неговият екип работи за съхраняване на българските традиции и да спомага за запазването на живото, нематериално културно-историческо  наследство. Опознаването на българските традиции ще осигури преноса им към следващите поколения, чрез търсенето на съвременни форми и начини за популяризиране на културното ни наследство.


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT