Skip to Content

Изложба мозайки "Балкански мостове" в Пловдив

 Международната изложба на мозайки „БАЛКАНСКИ МОСТОВЕ”  бе открита на 19 април 2017 г. в галерия „Пловдив” на Дружество на пловдивските художници. (намира се в сградата на Общински съвет – Пловдив)

Нейната основна цел е от една страна да се популяризира мозаечното изкуство, а от друга - да срещне автори от няколко поколения, работещи в  различни стилове от четири балкански държави в града, избран за Европейска столица културата през 2019 г., в който и в момента активно се работи по разкриването на културните пластове на един уникален обект - Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив.

С проекта за консервация, реставрация и експониране на подови мозайки „ЕПИСКОПСКА БАЗИЛИКА НА ФИЛИПОПОЛ  IV – VI в.“ на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ на стойност около 10 млн. лева., Пловдив ще кандидатства за вписване в културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. 

 Събитието „БАЛКАНСКИ МОСТОВЕ” се организира с подкрепата на: Областна администрация – Пловдив, Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Дружество на пловдивските художници.

Куратор на проекта е Крум Шаранков.  В експозицията са включени около 60 творби на 38 участника от България, Македония, Сърбия и Черна гора.

Галерия „Пловдив” (ул. „Авксентий Велешки” 20 – фоайе на Общински съвет Пловдив).

Изложбата ще продължи до 5 май.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT