Skip to Content

Адам Алтър и "неустоимите" технологии

Добре дошли в ерата на поведенческата пристрастеност. Обсебени сме да проверяваме пощата си, вманиачени сме по харесванията в Инстаграм и Фейсбук, непрекъснато гледаме телевизионни сериали и клипове в YouTube. Средно по три часа на ден използваме смартфони. Половината от нас биха предпочели да си счупят крака, но не и телефона. Децата ни прекарват толкова време пред екраните, че се затрудняват да общуват в реалния живот.

         В революционната си книга Адам Алтър, професор по психология и маркетинг в Нюйоркския университет, проследява развитието на поведенческата пристрастеност и обяснява защо толкова много от днешните продукти са неустоими. Въпреки че тези „умни“ устройства свързват хората от всички краища по света, притегателната им сила често се оказва пагубна. Компаниите, които създават тези продукти, ги усъвършенстват до степен, при която става почти невъзможно да им устоим.

         Алтър обяснява как да се възползваме максимално от тези устройства, като едновременно с това подобрим общуването помежду си, ограничим разходите си и поставим граници между работа и игра. И още по-важно – да намалим вредното влияние от модерните технологии върху здравето и щастието на нашите деца.

 

Сякаш за да докаже своята правота, Адам Алтър е написал истински пристрастяваща книга за ръста на зависимостта. „Неустоими“ е много интересно и необходимо изследване върху един от най-проблемните феномени на нашето време.

Малкълм Гладуел, автор на бестселъра „Давид и Голиат“

 

Една от най-хипнотичните и важни книги, които съм чел напоследък. Алтър брилянтно разяснява новите мании, които контролират живота ни, и ни предлага инструментите, от които се нуждаем, за да спасим своя бизнес, семействата си и разсъдъка си.

Адам Грант, бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“

 

Размахът на Алтър е широк. Той включва не само най-очевидните пристрастяващи технологии – като ротативките и видеоигрите, но и всички социални медии, сайтове за запознанства, онлайн пазаруване. Той обхваща всички продукти, чийто бизнесмодел зависи от това те да бъдат неустоими. Което днес е почти всичко. Това е приятна, но и обезпокоителна книга.  „Уошингтън Поуст“

Адам Алтър доказва плашещата теория, че модерното общуване заплашва здравето не само на нашите деца, но и на всички останали. В книгата му са обяснени начините, по които дизайнерите проектират поведенческа пристрастеност. Пленително.  „Гардиън“

 

Благодарение на опита си в психологията и маркетинга, Алтър пише книгата си от гледната точка на специалист, което си проличава. Завладяващо.  „Дейли Телеграф“

 

Ако не можеш да спреш да проверяваш, да кликаш, да сърфираш и да харесваш публикации, остави своето устройство и прочети „Неустоими“ от Адам Алтър. Това е важна и разтърсваща книга за това защо сме зависими от технологиите, как стигнахме дотук и какво трябва да предприемем сега. Ариана Хъфингтън, бестселъров автор

 

Адам Алтър е професор по психология и маркетинг в Нюйоркския университет. Академичните му изследвания се фокусират върху социалната психология, преценката и вземането на решение, с подчертан интерес към човешките познавателни способности и поведение. Има публикации в много научни списания, участвал е в телевизионни и радиопредавания. Той е член на управителния съвет на Световния икономически форум, който изследва бъдещето на технологиите за виртуална и добавена реалност и как те ще повлияят на нашето благополучие. Лекцията му в TED на тема „Защо нашите екрани ни правят по-малко щастливи“ става толкова популярна през 2017 г., че той отново е поканен като лектор.

 Алтър е автор и на друг бестселър, в който изследва как светът оформя нашите мисли и чувства отвъд нашия контрол.

 Партньори