Skip to Content

Скандален случай на нарушаване на авторски права

ОТВОРЕНО ПИСМО
от издателство „Колибри“
по повод публикуването на „Романът на Яворов“ на Михаил Кремен от издателство „Милениум“ (София, 2018 г.)
Издателство „Колибри“, водещо българско издателство, изразява дълбокото си възмущение и изненада от публикуването на гореспоменатото произведение в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство.
Издателство „Колибри“ има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на Република България и извън страната в целия свят. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на „Колибри“.
По силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник „Романът на Яворов“ с логото на издателство „Милениум“.
„Колибри“ ще потърси правата си по съдебен ред с оглед на пропуснати ползи, имуществени и неимуществени вреди, нанесени на издателството и нарушаване на закона за интелектуалната собственост. Жалба ще бъде внесена в прокуратурата незабавно и ще се вземат всички законови мерки за понасяне по последствията от това грубо нарушение на авторските права.
Обръщаме ви внимание, че всеки, който разпространява и продава „пиратското“ издание на „Милениум“ на „Романът на Яворов“ става съучастник в нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права.

 

Още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT