Skip to Content

Вече е сигурно: „Empire V“ по романа на Виктор Пелевин ще бъде първият филм, създаден с крипто-инвестиции

Филмовата адаптация по „Empire V“ на  Виктор Пелевин (изд. “Парадокс”) ще бъде първата лента, създадена чрез инвестиции в криптовалута. Продуцентският екип на филма обяви края на първичното монетно предлагане (ICO) на собствената криптовалута „баблос“, набирайки общо 32175 ETH или 3,5 млн. евро. Сумата е събрана от общо 145 инвеститори, но далеч не е последната стъпка – предстои „баблос“ да бъде листната на криптоборсите EXMO.com и INDX.ru, като инвеститорите ще могат да обменят своите баблоси за други криптовалути, а след излизането на филма ще могат да получават свой дял от приходите.

Продуцент и режисьор на филма е Виктор Гинзбург, работил по култовия „Generation „П“.

„Това е смайващ резултат за киноиндустрията, която досега беше затворена за подобни инвестиции. Надявам се, че нашият опит ще се превърне в прецедент за сектора и той ще стане по-отворен и прозрачен. Смятаме, че киното ще бъде независимо, когато зрителите станат инвеститори“, коментира той.

Екранизацията по  „Empire V“ се готви от вече шест години и трябваше да влезе в кината в края на 2018 г. Бюджетът от над 7 млн. долара обаче се оказа пречка за предварителния план. Ето защо продуцентите от Kvadrat Film Company измислиха иновативното решение – да продават „баблос парите“ на вампирската цивилизация от книгата на Пелевин.

По-рано през годината екипът сподели, че целта на баблос кампанията е била не само да финансира лентата, но и да бъде пионер в модела на отворени инвестиции във филмовата индустрия.

“Благодарение на инвеститорите на криптовалута успяхме да заснемем половината от продукцията, която беше останала незавършена – 15% в допълнение към готовите вече 70% от филма. За всеки киносъздател е изключително вълнуващо да изпита искрения интерес на публиката и да получи подкрепата на феновете още в началния етап на проекта”, сподели още Гинзбург.

Романът „Empire V“ бе публикуван на български през 2017 г. от изд. “Парадокс”. Социалната сатира в книгата безмилостно осмива абсурдите на съвременното общество, а пропитият със самоирония роман е нестандартен представител на вампирския жанр. Главният герой Роман Шчоркин е обикновен работник в супермаркет, докато не се озовава в стаята на стар вампир, който трябва да му предаде езика си.

Виктор Пелевин е единственият писател, който успява грамотно да смеси в един литературен коктейл древната митология и насоченото към съвременния потребител продуктово позициониране. Всяко негово ново произведение е културно събитие от държавен мащаб. Той е истинска сензация в Русия, а една от притегателните му особености е сляпото отшелничество – той категорично отказва да общува с читатели и журналисти.

See video


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT