Skip to Content

Как Илън Мъск разпали електрическа революция, която ще сложи край на ерата на петрола.

Навсякъде по света електромобилите набират все по-голяма популярност, а бизнес магнати влагат баснословни суми в задвижването на глобална електромобилна революция.

Отличеният с множество награди Model 3 на „Тесла“ – луксозен електромобил, пуснат в продажба през 2018 г., променя възгледите на обществото за моторните превозни средства.

Междувременно главният изпълнителен директор – Илън Мъск, предизвиква полемики в Туитър, а растящият дълг на „Тесла“ изправя компанията на ръба на финансовата пропаст.

Във „Феноменът Тесла“ ще разберете защо Мъск се опълчва както срещу нови играчи, така и срещу титани от автомобилната индустрия. Това е историята на една компания, готова на всичко, за да превърне всяка кола на пътя в електромобил.

Затегнете коланите!

 

Хамиш Маккензи е автор от Нова Зеландия, който живее в Сан Франциско. Работил е в отдела за комуникации в „Тесла“ и „Кик“, а преди това е бил журналист, чиито основни интереси са технологичните и социалните проблеми. Той е съучредител на стартъп издателство с абонамент.

Още в началото на книгата Хамиш Маккензи се обръща към читателите с думите:

Преди да започнете да четете, нека ви предупредя следното: Да, аз съм бивш служител на „Тесла“. Вярвам в мисията на компанията. Дори притежавам акции в нея. Също така обаче поемам и ангажимент към читателя. На тези страници се стремя да изложа обективна гледна точка за добрите страни на „Тесла“, както и за напълно реалните трудности, пред които е изправена компанията.

Въпреки това, тази книга не е история на вътрешен човек – оставям тази работа на жълтите блогове, – нито пък е само и единствено за „Тесла“. Тя е за нещо много по-голямо. Това е историята за един непоколебим стартъп от Силиконовата долина, който промени цялата автомобилна индустрия, като междувременно вдъхнови куп добре финансирани имитатори от Калифорния чак до Китай. Това е поглед на системно ниво върху технологичната и икономическата промяна, които ще повлияят на живота на всички хора по света. Това е история за революцията, започната от „Тесла“... Това е историята за начина, по който електромобилът се превърна в троянския кон за новата енергийна икономика. Вярвам, че това е най-важната история в технологиите на ХХI в.

 

3 интересни факта, които ще откриете във „Феноменът Тесла

Електромобилите и Китай

Електромобилите се радват на особено внимание в Китай. След като правителството си задава за цел на пътищата до 2020 г. да има пет милиона коли с алтернативна енергия, държавата започва да предлага финансови награди за компаниите, които надминат квотите за продажби на електромобили и акумулаторен капацитет. Китайските власти разпореждат местните обществени институции да осигурят електромобили, произведени в Китай, на всички свои департаменти, като също така предлагат и финансови облаги с цел насърчаване инвестициите в сфери като наемането на автомобили, рециклирането на акумулатори, операции в инфраструктурата за зареждащи станции и др.

Друга цел, която Китай си поставя, е до 2020 г. половината автомобили на пътя да бъдат оборудвани с разширен софтуер за безопасност, 20% да бъдат високоавтономни до 2025 г. и 10% да са с пълно автономно управление до 2030 г. Според експертите, това поставя краен срок, след който автомобилните производители ще бъдат принудени да спрат да продават бензинови коли.

Поставките за чаши

Първите модели на „Тесла“ далеч не са били съвършени. Макар че осигуряват плавно управление и ускорение, те се „отличавали“ и с пропускащи покриви, чистачки, зацапващи предното стъкло, кошмарни задни седалки, които са прекалено твърди, и един евтин интериор, сравняван с този на „Хонда Акорд“. Основният упрек на по-ранните собственици на „Тесла“ в Съединените щати обаче се оказва липсата на поставки за чаши! Явно колите могат да се движат без бензин, но шофьорите не могат без сутрешното си кафе. Във всички следващи модели на „Тесла“ има такива поставки.

 

Лаптопите и смартфоните могат да направят електромобилите по-достъпни

Към днешна дата факторът номер едно, който възпира „Тесла“ да предлага по-евтини автомобили, е енергийният разход за единица от неговите литиевойонни акумулаторни блокове. Това е и причината компанията да започне да продава само автомобили от висок клас, в които цената на акумулаторния блок се компенсира от по-високата цена на самия автомобил. През последните две десетилетия обаче литиевойонните батерии непрекъснато бележат спад на цените в резултат на натиск от разпространението на лаптопите и смартфоните.

Тази тенденция се очаква да продължи и в съчетание с още по-ефективен производствен процес, до 2023 г. на пазара е възможно да се появи кола с качеството на Model 3 на стойност от 25 000 долара. В тази връзка бившият изпълнителен директор на „Сиско“ заявява: „След 2025 г. няма да има финансов смисъл да купувате нова кола с бензинов двигател на който и да е пазар. (...) До 2030 г. леките коли с бензинови двигатели ще се превърнат в еквивалента на каруци с коне“.

 

Сред страниците на книгата ще разберете още: каква е връзката между търговията със сол и бъдещето на нефтената индустрия, как се развива икономиката в Югоизточна Азия, кои са основните играчи на пазара за електромобили в Китай и как решенията, взети от администрацията на Тръмп, могат да повлияят върху бъдещето на електромобилите.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT