Skip to Content

Жером Ферари е първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

На 29 май 2019 г. бе дадено началото на „Варна Лит“ – платформата, която обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители.

 От 11:00 ч. писателят Захари Карабашлиев посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години –Професионална техническа гимназия. Около трийсет възпитаници на гимназията на различна възрастсе събраха в класната стая, за да се срещнат с лекцията на автора на „18 % Сиво“. Писателят им разказа интересни истории от живота си. Захари Карабашлиев говори още за силата на думите и за това, колко е важно да не се отказваш от мечтите си.

Малко по-късно ДЮТ „Златно ключе” „Съвременна българска проза” представиха пред Александър Алексиев.

В първата вечер на фестивала бе обявен и първият носител на Европейската награда за литература ,,Димитър Димов" - авторът на романа „Проповед за падането на Рим“ Жером Ферари (издателство "Факел Експрес").

Цеременията се проведе в препълнената Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Събитието бе открита с музиката от филма „Осъдени души“, в изпълнение на оркестър „Анима“.

Официални гости на събитието бяха министърът на културата Градска художествена галерия бяха министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът на Варна  Коста Базитов и аташето по сътрудничество в областта на френския език Представителство на Френския институт в гр.Варна Ерик Перотел.

След тях на сцената се качиха авторите на романите-финалисти – Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) и Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“). Петият финалист – Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“) – бе възпрепятствана и не успя да присъства лично на събитието.

След разговор между друг член на журито – критикът, есеист и публицист Митко Новков – и четиримата присъстващи финалисти, името на победителя съобщи председателят на журито и дъщеря на Димитър Димов: писателката Теодора Димова. След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата: проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов.

Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

На 30 май – втория ден от фестивала – предстои представянето и връчването на наградите в конкурса  „Малки и големи семейни истории” с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг, среща на арменската общност с Нарине Абгарян, голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията „История vs. Политика”, а малко след това програмата ще продължи стри късометражни филма, селектирани от платформата за българско кино NO BLINK.

Прикачени може да откриете прессъобщение, визии и  снимки, дело на Ивайло Начев.

Повече за фестивала може да откриете на http://www.varnalit.com/, a тук може да видите официалния трейлър на фестивала: https://www.youtube.com/watch?v=KT6D9AuQXJIПартньори