Skip to Content

„Хлебарката", блестяща политическа сатира от Иън Макюън

От 31 януари четем новия, болезнено актуален роман на големия британски писател, общественик и интелектуалец Иън Макюън!



Хлебарката“ (превод: Иглика Василева, 112 стр., цена: 12 лв.) е находчива, свежа, умопомрачително забавна политическа притча, провокирана от темата БРЕКЗИТ. Джим Самс претърпява метаморфоза. В предишния си живот е бил пренебрегван и мразен, но сега в новото си превъплъщение той става най-силният човек в Англия. Неговата неотложна мисия е да изпълни волята на народа. Нищо не е в състояние да му попречи: нито опозицията, нито несъгласните с него в собствената му партия. Нито дори правилата на парламентарната демокрация. С типичното за него интелигентно перо, с проницателност и хапливо чувство за хумор Иън Макюън отдава почит на най-известното произведение на Франц Кафка, за да ни опише с болка една Англия, която никога вече няма да същият остров.



Иън Макюън се нарежда сред колосите на съвременната европейска литература. Носител на множество национални и международни отличия, той се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „Изкупление”, „На плажа Чезъл”, „Дете във времето“, „Амстердам”. „Невинният“ притежава характеристиките на образцов трилър, а „Черните кучета” третира универсалната тема за човешките взаимоотношения, за вечното надбягване на доброто и злото в самите нас. Повечето романи на Макюън имат филмови версии по негов сценарий. У нас са издадени и съдебната драма „Законът за детето”, романът мистификация „Операция „Сладкоугодник” и безподобният римейк на „Хамлет”, озаглавен „В черупката”. Освен че е един от най-интересните съвременни разказвачи, Иън Макюън е известен и с непримиримостта си към всякакви форми на дискриминация, екстремизъм и ограничаване на човешките свободи.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT