Skip to Content

Награда за литература на ЕС: „История с призраци“ от Лаура Фройденталер

Излезе „История с призраци“ от авторката на „Кралицата мълчи“ Лаура Фройденталер! Именно тази книга й носи Европейска награда за литература през 2019 година и я нарежда сред най-интригуващите имена на съвременната австрийска проза. Не пропускайте възможността за онлайн среща с Лаура Фройденталер на 16 септември, сряда, от 18:00 ч. на фейсбук страницата на издателство „Колибри“ – Colibri Books.



История с призраци“ (превод: Жанина Драгостинова, 200 стр. 16 лв.) е разказ за засилващото се отчуждение, което много от нас в една или друга степен вече са преживели. От двайсет години Ан – преподавателка по пиано, живее с Томас. Двамата имат общи спомени и знаят как да тълкуват малките знаци, които всеки оставя за другия. Но отношенията им навлизат в осъзната криза на чувствата и неочаквано в живота на Ан се отваря чудовищна празнина. Попадайки в лабиринта на ревността, съзнанието й се изпълва с призраци и тя все по-трудно успява да отдели въображаемото от реалността. „История с призраци“ наподобява музикална партитура, която отвежда все по-дълбоко в света на огледалните образи и фалшивите дъна, където се изгубват и границите на идентичността.

Лаура Фройденталер е известна писателка, журналистка и преводачка, родена през 1984 г. в Залцбург. Завършила е германистика и философия във Виенския университет. Още първият й роман, „Кралицата мълчи“, става бестселър и е отличен с Наградата за литература на град Бремен и като най-добър роман на Фестивала на дебютните романи в Шамбери, Франция (2018). Историята на израстването на главната героиня Фани до непристъпна и горда жена е представена под формата на дневник и фрагменти от паметта. За романа „История с призраци“ авторката е удостоена с Европейската награда за литература (2019).



Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT