Skip to Content

БГ премиера във Варна - Концерт №4 на Паганини

Дата на събитието: 
Ср, 21/10/2020 - 19:00 - 21:45

 

 Премиерен симфоничен концерт на 21 октомври 2020 във Варненската опера с диригент Станислав Ушев и солист Роман Федчук – цигулка, Оркестър на Държавна опера Варнас концертмайстор Красимир Щерев.

В програмата: Концерт за цигулка и оркестър №4 от Н. Паганини, Сюита "Порги и Бес" от Дж. Гершуин, два прелюда за цигулка и оркестър от Дж. Гершуин, Мазурка оп.49 от А. Дворжак, фрагменти из музиката към филма "Цигулар на покрива" от Джери Бок.

 

"Паганини посветил Четвъртия концерт на сина си Ахил. Ахил бил на 7 години, когато Антония Бианки ги изоставила и Паганини трябвало сам да отгледа сина си. Никак не му е било лесно, непрекъснато пътувал и изнасял концерти, но не не може да се каже, че разполагал с много средства. Въпреки това подкрепял финансово революционерите на Гарибалди, което, разбира се, не се харесало на Римокатолическата църква. Хората на Ватикана постоянно го преследвали и му създавали какви ли не неприятности. Случвало се да намери цигулката си със срязани струни, минути преди обявения концерт. Нещо повече, църквата го заклеймила като дяволско изчадие и цигулар на дявола, който няма право дори да бъде погребан. Няколко пъти изравяли тленните му останки от различни места и трябвало да минат цели 20 години, докато най-сетне Паганини намерил вечен покой, според християнския обичай. Синът му, единственият човек, който се противопоставил на забраната, изразходвал всички средства, оставени от баща му, за да му осигури най-накрая достойно погребение и да съхрани за идните поколения паметта за гения Паганини. Това е трагична история, но в Четвъртия концерт на Паганини няма трагика, в него навсякъде се чувства любовта към сина, когото Паганини много обичал", разказва солистът, именитият цигулар Роман Федчук. 

Той ще свири на цигулка "Гуарнери, изработена през XVII век и това ще бъде първото изпълнение в България на тази творба:

"Концертът за цигулка и оркестър №4 от Паганини за мен е особено важен, защото е първата ми голяма изява с оркестър след настъпването на COVID. Щастлив съм, че във Варна ще го представя и това ще бъде първото изпълнение за България, специално проверих този факт. Подобна премиера носи престиж и аз ще дам всичко от себе си, за да накарам зрителите да усетят силата на тази гениална творба."

 

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT