Skip to Content

РИМ Търговище

60 години професионално музейно дело в Търговище

            На 29 октомври (вторник) от 17.30 ч. Регионален исторически музей-Търговище ще отбележи 60 години професионално музейно дело в Търговище. Ще бъде открита изложба „Началото…” посветена на първите стъпки и първото десетилетие на професионалния етап от развитието на търговищкия музей. Тя представя първите ценни постъпления на музея вписани в неговия основен фонд, лицата на първите музейни професионалисти и илюстрации на първите стъпки в събирателската, проучвателската и експозиционната дейност.

Еньовден в музея

                Наближава Еньовден – един от най-мистичните празници в българския народен календар. За поредна година РИМ – Търговище ще спази традицията и ще посрещне своите гости с пъстър еньовски венец. Според народното вярване, който премине през него, ще бъде здрав през цялата година.

Изложба "ОТ ПЪРВА РЪКА ТЪРГОВЦИ”

Основен фактор за икономическото развитие на Търговище през ХIX и първата половина на ХХ век е търговията. С времето тук  възникват цели търговски фамилии с много добро финансово състояние. Именно те стават основен двигател за стопанските, просветните и духовни процеси в града. Благодарение на техните търговски връзки в Цариград, Солун, Лондон, Манчестер, Виена, Кюстенджа, Варна, Русе, Търново и др., тук проникват културни влияния от Европа и Ориента, които превръщат Търговище в ,,градец знаменит из между българските градове”.

Изложба „МИСИОНИС – 2017”

В навечерието на Трифон Зарезан - Ден на археолога, Регионален исторически музей - Търговище представя изложбата „Мисионис – 2017”.Тя е посветена на 20години от подновяването на археологическите проучвания на Крумово кале, добило вече популярност с името Мисионис.Изложбата ще бъде открита на 13 февруари /вторник/ от 17:00 часа в Археологическата експозиция на музея.

„…Един миг мечтан цели пет столетия”- изложба по случай 140 години от освобождението на Търговище

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище.

„Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото”

Регионален исторически музей – Търговище гостува на добричкия музей

Среща на тема възрожденските къщи в РИМ Търговище

Регионален исторически музей – Търговище кани всички на среща в НАРОДНИЯ УНИВЕРСИТЕТ на 20 ноември / четвъртък / от 17.30 часа в Захариевата къща /администрацията на музея/.

Тема : „Възрожденските къщи на ескиджумайските търговци в кв. „Вароша” на гр. Търговище”.

Лектор: Николай Ставрев- уредник в отдел Научен архив и недвижими културни ценности в РИМ – Търговище.

Разпространи съдържание


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT