Skip to Content

Музеи

Ден на дарителя на Национален музей "Земята и хората"

Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. Националният музей “Земята и хора” отвори врати за посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя.

Създаден през 1986 година, чрез щедрите дарения на български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери, институции и фирми, музеят се превърна в храм на дарителството. Броят на дарители и спомоществователи на музея непрекъснато нараства за да достигне през 2017 год. - 724 частни лица и 235 институции и фирми.

Научна конференция, посветена на музейните и архивните фондове

„МУЗЕЙНИТЕ И АРХИВНИТЕ ФОНДОВЕ – МЕСТА НА ПАМЕТ. Представяне на богатството на музейните фондове и архиви от Югозападна България.”

СРЯДА, 14 ЮНИ 2017 г.

Конферентна зала на РИМ-Кюстендил

13:00-13:30 ОТКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

Приветствени слова

I ЗАСЕДАНИЕ

Националният Музей “Земята и хората” в Нощ на музеите

На 20 май (Събота) Националният Музей “Земята и хората” за поредна година ще участва в инициативата Европейска нощ на музеите.

Първото издание е организирано през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно, като и българските музеи и галерии се включват още в тогава. Както и в предходните години се очаква десетки музеи и галерии в страната да се включат с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви.

Великденско изложение на минерали и ваканционни игри за ученици в музей "Земята и хората"

СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“

Събитията са подходящи за ученици между 8 и 11 г. (от 2 до 5 кл.).

Великденското изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

8 и 9 април от 11:00 часа

Зимни ваканционни игри в музея „Земята и хората”

На 4 и 5 февруари 2017 г. Националният музей „Земята и хората” отново кани малките ученици на Зимни ваканционни игри.

4февруари (събота) от 11.00 ч.

Дървото на живота – от Земята до хората

Кюстендилският исторически музей показва "коледен стан"

Декемврийската работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил е с нова тема, посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и региона, и могат да бъдат видяни в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека.

Изложбата „Кметът Йосиф Шнитер” на РИМ Велинград се открива тази вечер в Кюстендил

          Изложбата представя управлението на един от най-успешните кметове в Чепинския край – Йосиф Шнитер през 1934-1938 г.

Римски пазар на Сексагинта Приста

На 24 и 25 септември на територията на експозиция на Римската крепост на открито в Русе ще се проведе „Римски пазар на Сексагинта Приста”. Събитието, което се радва на засилен интерес от страна на жителите и гостите на града, се провежда за пета поредна година. Организатор е Регионален исторически музей – Русе.
 
Разпространи съдържание


Партньори