Skip to Content

Музеи

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

 От 14 до 16 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.
  Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

ХХVIII изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

На 12, 13 и 14 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVIII-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Научна конференция за богатството на музейните фондове и архиви в Кюстендил

Програма на дискусията

I ЗАСЕДАНИЕ

Водещ:доц. д-р Ангел Джонев

13:30-13:45  Живка Янакиева, Лариса Нешева, Светла Старирадева /Национален музей „Земята и хората” – София/ - Съхранените минерални богатства на Националния музей „Земята и хората” - София

РИМ -Търговище представя пътуващата изложба "Лозата в битието на българина"

         Нова мобилна изложба на Регионален исторически музей - Търговищена тема „Под лозницата. Лозата в битието на българина”ще бъде открита в Славейковото училище на 14 септември 2018 г., Кръстовден, когато в много краища на България започва гроздоберът.

Експозициятаще покаже чрез информационни  постери, оригинални  снимки, документи и множество предмети на бита колко дълбоко лозарството е навлязло в ежедневието на обикновения българин в миналото и днес.

Ден на милосърдието в музей Земята и хората

На 6 август 2018 г се навършват 73 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

            Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“- София  се експонира „Камъкът от Хирошима”  Камъкът е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

Научна конференция Кюстендилски четения’ 2018

13:30 – 14:00. Тържествено откриване.

Приветствено слово на Валентин Дебочички, директор на РИМ „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил

Приветствено слово на доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“

I ЗАСЕДАНИЕ

Честване на Международния ден на музеите в Перник и Кюстендил

Музеен комплекс „Св. Георги“, Кюстендил

Гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Перник

„Храмови иконописания от Пернишко”

Добави още снимки: 

Специална програма за Европейската нощ на музеите

И през 2018 година Националният музей „Земята и хората“ се включва в инициативата – Европейска нощ на музеите (19 май - събота). Посетителите ще могат да видят постоянните и временни експозиции, както и на програма подготвена специално за събитието:

Добави още снимки: 

Благотворително модно ревю „Мечтаната дреха“ в Музей Земята и хората

 

На 17 май от 19:00 часа, за втора поредна година в Национален музей „Земята и хората“ ще бъде представено благотворително модно ревю, част от социалното начинание „Мечтаната дреха“.

Разпространи съдържание


Партньори