Skip to Content

Музеи

Откриват музеен образователен център в Търговище

      Регионален исторически музей – Търговище успешно приключи дейностите си по проект „Оборудване на Музеен образователен център в Регионален исторически музей –Търговище”, изпълняван с финансовата подкрепа на Министерство на културата по направление: Музеят като образователна среда.

Празнично работно време на исторически музей Търговище

      Регионален исторически музей – Търговище съобщава, чевъв връзка с предстоящите празнични и почивни дни, отворено за посещение ще бъде СЛАВЕЙКОВОТО УЧИЛИЩЕ, с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите:

   - Свещената дреха;

   - Жените в обществото – гостува Регионален исторически музей Русе;

Изложба „ Жените в обществото” на РИМ Русе гостува в Търговище

Скъпи приятели,  в Регионален исторически музей - Търговище е експонирана изложбата „ Жените в обществото”. Тя е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Експозицията включва 10 постера с фотоси, текстове и 13 уникални кукли, които представят умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе.

Почит към Константин-Кирил Философ в музей „Земята и хората"

14 Февруари, денят на Успението на Константин-Кирил Философ, традиционно се отбелязва в Националния музей „Земята и хората“, като ден за отдаване почит към делото на

Изложба „Строителите на Паметника на свободата”

         На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”. Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

ПЛОВДИВЪ ПРЕЗ ФОТООБЕКТИВА НА КРУМ САВОВ - изложба в Етнографския музей

Фотографията е онази магия, която едновременно е колкото правдоподобна, толкова и нереална. Хубавата снимка дава информация за епохата с всичките ѝ характеристики –  природни дадености, архитектурни забележителности, човешка намеса... Но също така отразява манталитета и мястото на дадения индивид в обществото, модните повеи или мечти на хората – да се представят различни и да запечатат това на снимка.

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

На13, 14 и 15декември в Националния музей “Земята и хората” ще се проведе Коледното изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни.

Пловдивският и русенският исторически музеи със съвместна изложба в Търговище

Регионален исторически музей - Търговище

има удоволствието да Ви покани на изложбата на
РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив

 

„ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“

 

60 години професионално музейно дело в Търговище

            На 29 октомври (вторник) от 17.30 ч. Регионален исторически музей-Търговище ще отбележи 60 години професионално музейно дело в Търговище. Ще бъде открита изложба „Началото…” посветена на първите стъпки и първото десетилетие на професионалния етап от развитието на търговищкия музей. Тя представя първите ценни постъпления на музея вписани в неговия основен фонд, лицата на първите музейни професионалисти и илюстрации на първите стъпки в събирателската, проучвателската и експозиционната дейност.

Разпространи съдържание


Партньори