Skip to Content

Музеи

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

От 12 до 14 април 2019 год. в Националния Музей “Земята и хората” в София ще се проведе изложение на минерали, скъпоценни камъни, метеорити, фосили – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. 
Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия, Полша и Румъния. Това са фирми и любители 

Световен ден на водата – 22 март 2019 г. в музей "Земята и хората”

Идеята за честване на Световен ден на водата e изказана за пръв път през 1992 г. на Конференцията на ООН за околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро.Отбелязва се на 22 март съгласно резолюция 47/193 на Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г.

Темата за 2019година е „Вода за всички”.

Националният музей „Земята и хората” ще отбележи празника със специална програма, която включва:

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

 От 14 до 16 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.
  Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

ХХVIII изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

На 12, 13 и 14 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVIII-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Научна конференция за богатството на музейните фондове и архиви в Кюстендил

Програма на дискусията

I ЗАСЕДАНИЕ

Водещ:доц. д-р Ангел Джонев

13:30-13:45  Живка Янакиева, Лариса Нешева, Светла Старирадева /Национален музей „Земята и хората” – София/ - Съхранените минерални богатства на Националния музей „Земята и хората” - София

РИМ -Търговище представя пътуващата изложба "Лозата в битието на българина"

         Нова мобилна изложба на Регионален исторически музей - Търговищена тема „Под лозницата. Лозата в битието на българина”ще бъде открита в Славейковото училище на 14 септември 2018 г., Кръстовден, когато в много краища на България започва гроздоберът.

Експозициятаще покаже чрез информационни  постери, оригинални  снимки, документи и множество предмети на бита колко дълбоко лозарството е навлязло в ежедневието на обикновения българин в миналото и днес.

Ден на милосърдието в музей Земята и хората

На 6 август 2018 г се навършват 73 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

            Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“- София  се експонира „Камъкът от Хирошима”  Камъкът е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

Разпространи съдържание


Партньори