Skip to Content

Обновиха сертификата на община Несебър като член на добра воля в ЮНЕСКО

Организацията на градовете световно и културно наследство обнови сертификата на община Несебър като член на добра воля

Организацията на градовете световно и културно наследство обнови сертификата на община Несебър като член на добра воля. Организацията е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В нея членуват 238 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, като 7 са от Африка, 36 от Латинска Америка, 20 от Азия и Тихоокеанския регион, 120 от Европа и Северна Америка и 20 от арабските страни. Градовете със световно наследство имат общо население от над 130 милиона души. В рамките на организацията са представяни от техните кметове, с активното участие на специалисти за управление на културното наследство.

Несебър е единственият български град, вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Несебър е и сред основателите на Организацията на градовете на световно наследство.

Всяка година на 8 септември (датата на създаването на Организацията) се чества „Ден на солидарността на градовете на световно наследство“. Провеждат се различни мероприятия като всички членове на организацията представят „своята част“ от световното наследство.
В Несебър празникът също има своето значение. През 2011 г. например е представен проектът за реставрация и консервация на две от емблематичните средновековни църкви в града – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и туристическият маршрут „Духовният път”. Освен това бе открита фотоизложба под надслов „Храмът”, която е експонирана във фоайето на музея

 

Информацията е предоставена от Имидж Едвъртайзинг

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT