Skip to Content

НХГ „Цанко Лавренов“ представя луксозен албум „Сериграфия”

Дата на събитието: 
Ср, 07/10/2020 - 19:30 - Сб, 31/10/2020 - 10:15

Второто графично издание, което е истинска колекционерска ценност, продължава традицията след 7- годишна пауза с финансовата подкрепа на собственика на пловдивската галерия „Aeterna

 

Дългоочакваната изложба „Сериграфия“ от ателие „Студио S“ към НХГ „Цанко Лавренов“ ще бъде открита на 7 октомври 2020 г. от 17:30 ч. в къща „Иван Черноземски“, ул. „Цанко Лавренов“ № 5, Стария град. (новооткрития Културен център на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“)

На откриването на изложбата ще бъде представена втората графична папка на ателието по „Сериграфия”, реализирана със съдействието на Стоян Даскалов – собственик на едно от новите, атрактивни и модерни арт пространства в Пловдив - галерия „Aeterna” в Безистена на Главната улица. 

Изложбата включва 15 сериграфии от второто графично издание. Ще бъдат показани произведения на преподавателите от Художествената гимназия:  Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов.

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. Графичните произведения са собственост на „Студио S” – ателие по „Сериграфия” към НХГ „Цанко Лавренов”. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали EuroinksКолекцията на „Студио S” включва сериграфии на известни художници, които са реализирани с разнообразни творчески подходи и показва богатите технологични възможности на сериграфията.

Сериграфската база се помещава в сградата на НХГ „Цанко Лавренов” и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Целите на „Студио S” са: печат, популяризиране и обучение в сферата на сериграфията – техника с уникални възможности за графично и живописно тиражиране на художествени творби.

През учебните часове по „Графика” учениците от НХГ „Цанко Лавренов” имат възможност да се запознаят със сериграфското изкуство. В „Студио S” могат да реализират свои графични произведения както преподаватели и ученици от Художествената гимназия, така и гостуващи художници от страната и чужбина.

Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията.

Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив, а втората папка продължава традицията.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT