Skip to Content

Изложба представя електронния дигитален музей Европеана

Изложба, която представя „Европеана“ – дигиталното културно и научно хранилище на Европа, бе експонирана в пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“. Пътуващата експозиция под надслов „Близки във времето и пространството“ дава по-добра представа за Европейския дигитален музей и електронната библиотека „Европеана“ (www.europeana.eu).

Пътуващата изложба е организирана съвместно с библиотеките във Варна, Пловдив, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, музеи, галерии и архиви. Тя ще остане в Пловдив до 16 юни.

Официалното откриване на изложбата се състоя на 5 юни в книжарница „Хеликон” София в присъствието на Елинор Кени, Мениджър Европейски проекти „Европеана“,  писателя Георги Господинов и г-жа Аксения Бонева, Главен експерт Дирекция „Културна политика” в Министерство на културата. Домакини на изложбата са регионалните библиотеки в 8 български града, както и в книжарниците „Хеликон”, в периода юни –  септември 2013 г.

Чрез тази изложба, „Европеана“ разкрива част от своето огромно културно богатство на българската публика, като показва и прави достъпни за всеки културните и историческите символи в миналото и днес на 8 български града – Бургас, Стара Загора, София, Пловдив,Русе, Хасково,  Добрич и Варна, съхранявани в обществените библиотеки. Европейското измерение на изложбата доказва, че времето и пространството са лесно преодолими в света на съвременните технологии. Основната цел на „Европеана“ е да обедини на едно място богатото културно-историческо наследство на Европа.  Експонатите дават възможност на посетителите да открият и опознаят както близки до дома им хора и места, така и далечни обекти, творби или предмети от всички краища на Европа.

Изложбата „Близки във времето и пространството” свързва символите на древен Пловдив – седемте тепета, криволичещата река Марица и живописно разположения античен Филипопол със символите на древен Рим – седемте хълма по левия бряг на река Тибър, очертаваща границите на древен Рим. Рим гладът на „Седемхълмието” и Пловдив –„Градът под тепетата” са част от културните маршрути на европейската античност.

Изложбата съдържа изображения от миналото на обект или място – символи на всеки един от 8-те града, информация за които може да се намери на сайта на „Европеана“: www.europeana.eu.  Към всяко изображение от миналото, изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес. За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими на място като Европеана, изложбата показва символ – обект или място със същото  или подобно културно, научно, историческо или религиозно значение от европейски град „сроден” на всеки един от българските 8 града. Освен това, изображенията от сайта на Европеана притежават QR кодове, така че всеки посетител на изложбата може чрез смартфона си да получи достъп до сайта и да научи повече интересна информация.

„Европеана“ събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2 200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен и отговаря  на възможностите на хората днес, напр. чрез техните лаптопи и таблети. Тя поддържа

културното наследство живо през 21-ви век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора, които могат да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от комфорта на домовете си или от дланта на ръката си чрез смартфона.

Джил Козинс, Изпълнителен директор на Европеана казва:

„Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Изложбата осигурява отлична възможност за организаторите да изтъкнат ползите от „Европеана“ и дигитализирането на културното и научно наследство като цяло. Нашата цел е да осигурим достъп на всеки до европейското културно наследство и тази изложба е чудесен начин да постигнем това. Благодарение на нашето сътрудничество с  партньори в България, от 2008 г. до този момент в „Европеана“ са качени повече от 30 000 български материала онлайн. Това е дълъг  и трудоемък процес и се надяваме, че повече библиотеки и културни институции ще се включат и подкрепят идеята за дигитализирането на културното ни богатство чрез „Европеана“.”Партньори