Skip to Content

Откриха обновения Античен стадион на Филипопол

Вторият етап от обновяването на Римския стадион в Пловдив бе финализиран днес. Той бе открит от президента Росен Плевнелиев. Фрагментът от античното съоръжение, разкрит до Джумая джамия в града под тепетата, бе реновиран с финансиране от Норвежката програма, а втората част бе ремонтирана със средства от общинския бюджет. Общата стойност на ремонтните дейности за втората част на реконструкцията е 500 хиляди лева.

При реновирането на Античния стадион на Филипопол беше изградена тераса на второто ниво с панорамно кафене и изнесен туристически информационен център. На първото ниво пък бе построена зала за 3D-прожекции, в която на туристите ще се прожектира 3D-филма „Пловдив през ІІ век“, посветен на живота в Античния Филипопол. 35 са местата за зрителите в новата прожекционна зала. С използване на новите съвременни технологии и компютърното модулиране зрителите имат възможност да се потопят в света на провеждащи се на стадиона през ІІ век спортни състезания, ставайки свидетели и виртуални участници в богатата ни история и това е най-голямата атракция, която се предлага за първи път в България.

И двете нива на античното съоръжение са с поставени подови настилки, осветление и вентилационни системи. Изградена е и ажурна стълба, която свързва двете нива, както и асансьор, който да осигурява достъпа на хора с увреждания.

От края на април 2012 г., когато приключи първата реконструкция, Римският стадион е сред най-посещаваните пловдивски забележителности. Обектът отвори врати след приключване на изпълнението на проект BG 0041 "Античния стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване".

Античният стадион на Филипопол е изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра ширина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Обявен е за национална културна ценност през 1995 година.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT