Skip to Content

Копие на Голямата базилика в Плиска се строи в Бесарабия

На 31 октомври 2015 г. в гр. Арциз (Одеска област, Украйна) ще бъде проведена акция по почистване строящ се църковен комплекс, който е умалено копие на Голямата базилика в Плиска. Около 50 представители от Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" и Българският младежки клуб "Актив" ще се включат в доброволческата акция по покана на инициатора и куратора на строежа отец Генадий. Тази инициатива е част от мероприятията, организирани по повод Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна":

„Тази година отбелязването на Деня на бесарабските българи има малко по-друг формат. Историята на този празник ни води в далечната 1938 година, когато в България тържествено е отбелязяна 100-годишнината на Спасо-Преображенския събор в Болград. Именно тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да се чества като Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за националното и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година.

Заедно с младото поколение от Български младежки клуб „Актив“ решихме да се включим в почистването на територията бъдещета базилика и да помогнем с пренасянето на строителни материали. Наистина това е важен проект за нашата духовност тук и този храм ще играе важна роля и за следващите поколения българи в Украйна. Приобщаването на младите към тази акция е начин да ги научим да оценяват нашата вяра и нейната роля в запазването на българщина в Бесарабия“.

По повод Деня на бесарабските българи и Деня на народните будители в Генералното консулство на Р България бе организирано тържествено мероприятие, в рамките на което бяха раздадени награди и почетни грамоти на учители от Одеска област със заслуги в обучението по български език и с просветителска роля за съхраняването и опазването на българския дух през годините. За гостите бе организаран концерт с участието на солисти, танцовите състави „Български сърца“ (Конгрес на българите в Украйна) и „Лудо-Младо“ (Български младежки клуб „Актив“) и актьорите на Одеския български драматичен театър към Конгреса на българите в Украйна.

 

 

            



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT