Skip to Content

За 15 път "Пловдив чете"

Важна част от духовната кръвоносна система на България е Литературният фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ. Тази година за 15-ти пореден път 40 български издателства ще предложат най-новите и най-добрите си заглавия в Алея на книгата Пловдив. 14 огромни шатри на площад „Централен“, 14 пулсиращи и изтласкващи литература сърца.
Публиката ще може да се включи в срещи с талантливи поети и писатели, преводачи, художници, редактори, музиканти, актьори. Международни гости на Фестивала ще бъдат Радомир Андрич и Йеремия Лазаревич (Сърбия), Макис Цитас (Гърция), Хасан Еркек (Турция). Специален гост на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ е световноизвестният мим Герасим Дишлиев-Геро.
Всяко издателство е избрало да представи себе си чрез най-нови и най-интересни автори, издадени през последната година, сред които са Александър Секулов, Антон Стайков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емил Андреев, Емил Кало, Оля Стоянова, Милен Русков, Михаил Вешим, до които ще могат да се докоснат пловдивчани и гости на града в дните на Пловдив чете. Отделен фокус са вечерите, посветени поезията, с участието на Валентин Дишев, Владимир Левчев, Георги Гаврилов, Димана Йорданова, Добромир Банев, Ина Иванова, Йорданка Белева, Тома Марков, Петър Краевски, Петър Чухов и др.
Литературната програма на „Пловдив чете“ започва на 12 юни 2017 г. Официалното откриване ще стартира с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов (на 13 юни, от 19:30 часа на Античния театър). Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ – за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на известни хитове от музикалната поздравителна програма на Орлин Горанов и Тони Димитрова.
В рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ Министерството на културата и Община Пловдив ще връчат тазгодишните национални годишни награди „Христо Г. Данов“. Категориите са 9 (с 18 подкатегории), а страстите около наградите и очакванията на специалисти и публика са по традиция високи. В самото начало на Фестивала Община Пловдив ще обяви деветото издание на своята Програма за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.
И тъй като е невъзможно да изброим всички участници и събития, с пълната програма на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ можете да се запознаете от страницата на Фестивала: http://plovdivchete.janet45.com
Изберете си събитията и ги посетете, за да усетите радостта от срещите и обогатите духовния си свят!
За поредна година партньори на Литературния фестивал Пловдив чете са: Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“, а домакин е Издателство Жанет 45.
Душите ни са широко отворени да Ви посрещнат!
Очакваме ви!

Божана Апостолова
 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT