Skip to Content

Днес отбелязваме 110 години от рождението на Димитър Димов

На 25 юни 2019 г. се навършват 110 години от рождението на големия български писател Димитър Димов!
 
Въпреки своята последователност и професионален опит в медицината, името на Димитър Димов и до днес се свързва главно с литературата.
Още в последните години в университета той учи испански език и започва работа по първия си роман – „Поручик Бенц“, който вижда бял свят в края на 1938 г. Автор е на повече от 20 научноизследователски трудове и на редица разкази, пиеси и пътеписи. Антивоенният му роман „Осъдени души“, повлиян изцяло от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна награда. Най-известното му произведение – романът „Тютюн“ – се радва на цялостен превод на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски език.
 
Във връзка с годишнината на Димов Националният литературен музей организира изложба, посветена на живота му. Откриването на „Димитър Димов в писма и спомени“ е на 27 юни (четвъртък) от 11:30 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
 
През май тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна бе връчена и първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, учредена под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на писателя. Приза получи французинът Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“, отличен и с „Гонкур“ през 2012 г.


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT