Skip to Content

Нов симфоничен оркестър - на прага на пролетта

В последния ден на февруари Нов симфоничен оркестър изнесе малък камерен концерт по покана на почетния патрон на НСО госпожа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас.

В програмата чухме Бах с концерт за две виолини, „Ръченица“ на Марин Големинов, „Медитация“ на Джул Масент и Моцарт, к.136, изпълнени от младите дарования в оркестъра Дора Димитров, Кристина Хинова, Евелина Михова и Теодора Атанасова.

Концертът бе част от традицията на почетния патрон, който домакинства изявите на оркестъра пред членовете на Годишния фонд на Нов симфоничен оркестър. В тази февруарска вечер това бяха посланици и гости на посланика на кралство Мароко.

 

Музикантките споделиха, че въпреки, че статутът им в НСО е на свободни артисти, то винаги и с готовност предпочитат участията си в него пред добре платени други изяви.

Това, което Нов симфоничен оркестър дава на младите са: възможност да свирят заедно с доказани изпълнители и известни имена, доверие – да се докажат, въпреки неголемия си опит, и не на последно място – изключително интересната програма, която изпълняват.

Музикантките споделиха, че за тях оркестърът е изключителна школа и възможност за израстване, работата в него е се характеризира със свобода и любов към музиката.

Във всеки концерт има поне едно произведение, премиерно за България, а и такива, които рядко са звучали в родината. Експериментът е част от тръпката да си част от точно този оркестър, споделят изпълнители.

 

Годишният фонд е феномен за страната ни, защото съществуването на оркестъра не е осигурено от организация, или администрация, а е изцяло от дарения на фирми и частни лица, приятели и спонсори на оркестъра.

И в най-трудните години той успява да се съхрани и да даде на публиката си най-доброто, благодарение именно на този начин на финансиране.

От Нюз арт започнахме да публикуваме списъка с дарители и той е главозамайващ още за първата година.

И дарителите нито в един момент не са съжалили за своя жест, защото за тези 29 години Нов симфоничен оркестър се превърна в уникална културна институция. Той е член на Европейската мрежа на симфоничните оркестри / ONE/

Има над 600 концерта с творби на повече от 200 композитори и е представил над 60 премиерни за България музикални заглавия.

Сред неговите диригенти са били Ералдо Салмиери, Росен Миланов, Петко Димитров, а по настоящем - Борислав Йоцов.

 

Обмен на артисти, приемане на студенти като изпълнители в оркестъра и специална програма и отношение към младите изпълнители, откритост към иновациите - като прозвучалия концерт за смартфони преди години, са само част от същността на работата на оркестъра.

За музикалния директор и създател на оркестъра Юлия Христова – най-важна е любовта към

музиката. Когато я имаш в сърцето си, публиката не може да не я усети и изживее.

Музиката, към която отново и отново се връщаме, особено в трудните дни на изпитание.

Този дар от Бога, който лекува душите и обединява хората без значение на време и граници.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT