Skip to Content

Доц. д-р Мариана Тодорова – първи лауреат на П.Е.Н.-България

Българският П.Е.Н.-център  учреди своята първа литературна награда

В навечерието на Коледа членовете на българския П.Е.Н.-център (филиал на световния писателски съюз) учредиха първата си литературна награда.

С почетен диплом и парична награда беше отличена доц. д-р Мариана Тодорова (1946), известен литературен историк, критик и издател.  И  както се изрази председателката на П.Е.Н.- Бг, известната писателка Здравка Евтимова, наградата се присъжда за „.. будното й, майсторско перо, което откликва на най-значимите събития в света на словото!”

 Автор на редица книги: “Кръстьо Куюмджиев в българската литература” (2003), “Поемата Зелена игра на Иван Радоев” (2003), “Александър Геров. Самотникът” (2004), “Георги Господинов - от Гаустин до градинаря” (2009), “Физика на тъгата - като послание” (2012), “Почерци” (2015), “Почерци. Кн. 2″ (2018) , “Животът - нашата едничка страст. Александър Геров и Следовници (Литературнокритически очерк)” (2019) и др,, Мариана Тодорова е с големи, безспорни заслуги към българската култура.  Тя е доцент д-р по Нова и съвременна българска литература в Института за литература към БАН. Управител на издателството за българска и световна литература “Карина-Мариана Тодорова”. Носител е - за активната си издателската си дейност на международната награда “Заслужил за полската култура” (2002), както и на няколкократни номинации на португалските библиотеки (1997-2003) за разпространение на португалската литература по света.

 

 

 

Автор: Огнян Стамболиев, П.Е.Н.- България


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT