Skip to Content

Славейковото училище

Празнично работно време на исторически музей Търговище

      Регионален исторически музей – Търговище съобщава, чевъв връзка с предстоящите празнични и почивни дни, отворено за посещение ще бъде СЛАВЕЙКОВОТО УЧИЛИЩЕ, с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите:

   - Свещената дреха;

   - Жените в обществото – гостува Регионален исторически музей Русе;

Изложба „Свещената дреха" в Славейковото училище

            Според народната вяра ризата е „нещо по-високо от обикновено облекло”. Тя е като „втора кожа на човека”, двойник, който може да го замества. Особено място заема венчалната риза, която се пази като светиня – тя не се дава в чужди ръце, защото с нея се правят магии; не се оставя навън след залез слънце, за да не я нападат зли сили. С нея се погребват съпрузите, за да се познаят на „оня свят”… Тази и още любопитна информация разказва изложбата „Свещената дреха”.

Изложба „Строителите на Паметника на свободата”

         На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”. Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Пловдивският и русенският исторически музеи със съвместна изложба в Търговище

Регионален исторически музей - Търговище

има удоволствието да Ви покани на изложбата на
РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив

 

„ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“

 

Ден на отворените врати за бащи в РИМ-Търговище

       До 11 ноември в цялата страна се провежда Седмица на бащата като част от Националната кампания „Да бъдеш баща”, насочена към активното и равнопоставено участие на мъжете в грижата за децата.

Пътуване в миналото на Търговище организира историческият музей

На 18 април /сряда/, Регионален исторически музей – Търговище кани търговищките граждани на безплатна пешеходна разходка, посветена на „Архитектурното наследство и историята на стария Варош”, по повод Международния ден за опазване

Източник: 
newsart.net

„Кога си на кон, хем седиш, хем ходиш” – конят в бита на балканджията" - изложба в РИМ Търговище

В навечерието на Тодоровден, на 23 февруари 2018 г., Регионален исторически музей-Търговище представя изложбата „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” – конят в бита на балканджията”, дело на Етнографски музей на открито – Етър, Габрово. Тя в ще бъде открита в Славейковото училище, от 17 ч.

Ретро-намигване и жива картина по повод Деня на независимостта в Търговище

Славейковото училище, Регионален исторически музей - Търговище

На 21 септември /петък/ 2012 г., от 17.30 ч., в навечерието на българският Ден на независимостта, Регионален исторически музей – Търговище кани търговищкото гражданство на среща пред и в Славейковото училище.

Разпространи съдържание


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT