Skip to Content

Инициативен комитет за Европейска културна столица в Пловдив

Инициативен комитет за издигане на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019-та година ще учредят на 21 януари 72-ма представители на културната общност в Пловдив, сред които писатели, художници, журналисти и др. До месец-месец и половина трябва да бъде изготвена подробна програма за мероприятията, които ще представят Пловдив след 8 години пред Европа.

Най-късно до края на март Министерство на културата трябва да спусне критериите за кандидатстване, за да може кандидатурата да бъде официално оформена. Тогава ще бъде създаден и организационен комитет, в който ще бъдат поканени представители на дружествата на художниците, писателите и останалите творчески съюзи. Този комитет ще има грижата да следи за изпълнението на културния календар на Община Пловдив.

Засега не е ясно колко средства ще трябва да осигури общината за издигането на кандидатурата на града под тепетата. Според зам.-кмета Петя Гогова обаче през 1999-та година, когато Пловдив бе съпътстваща европейска столица, за финансиране на културните прояви са били изразходвани 2,2 млн.лв., като 1,2 млн. от тях са били осигурени от общината. Ще бъдат заложени и пари за инфраструктура, уточни зам.-кметът и ГГГгдопълни, че градът се нуждае от многофункционална зала, за която е отпуснат терен в „Тракия“, тъй като Античният театър може да събере най-много 3000 зрители.

До този момент единствено София е заявила официално кандидатурата си за Европейска столица на културата, сред желаещите да се включат в надпреварата от българска страна са също Варна и Русе.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT