Skip to Content

Столичната община ще направи временна консервация на находките в Ларгото

Столична община ще направи временна консервация на находките в Ларгото и заедно с Министерство на културата ще положи всички усилия античният комплекс да не прекара трета зима в настоящия си вид. Това заявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на културата Мартин Иванов на съвместна пресконференция, посветена на проблема, съобщи "Фокус".

Довършването на обекта, който по думите на Фандъкова, ще бъде най-голямата атракция на София, е спряно заради поредно обжалване на конкурса по избор на изпълнител, което доведе до заблатяването му след проливните дъждове това лято.

"Трета поредна година не може да се довърши този изключително важен проект, който започнахме със строителството на метрото", припомни тя. Министерство на културата защити европейски средства, но заради непрекъснати съдебни жалби процедурата не може да приключи, подчерта тя, като настоя, че това не означава, че находките трябва да се рушат.

"Този служебен министър няма никаква вина за това, но той пък пръв от последните министри пое личен ангажимент и специално му благодаря, защото без личния му ангажимент се опасявам, че отново ще зациклим", посочи Фандъкова.

Министерство на културата започва от утре да подменя найлоните, с които временно са завити находките, което ще им позволи да дишат и да не се образуват плесени, каза министър Иванов. Комплексът ще бъде отводнен, ще бъдат подменени дървените скари, находките ще бъдат укрепени с чували пясък, а Столична община ще премахне растителността и ще отводнява обекта в случай на нови дъждове. Служители на министерството ще правят изненадващи проверки и ще следят за изпълнението на работите.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT