Skip to Content

19 фотоса на манастири украсяват главната улица на Пловдив

С изложба на главната улица в Пловдив започва кампанията "Богатствата на Южна България“.  Инициатор е в. „Марица“ в партньорство с Пловдивската митрополия и община Пловдив. Експозицията "Богатият свят на българските манастири" съдържа 19 фотоса и текст за светини в Пловдивския край.  Тя ще украсява главната улица до 3 ноември.

Целта на тази благотворителна акция е опазването на културното наследство и ценностите на родината. Акцентът е върху 19-те манастира в Пловдивска епархия - съкровищниците на православния свят, опазили българщината през вековете, съхранили славата на възрожденските майстори, пренесли за поколенията посланията на зографите.

Пловдивчани и гостите на града ще видят някои манастири за първи път, защото 9 от избраните свети места не са обект на туристическо внимание и интерес и не са толкова масово посещавани от поклонници, както другите 10. На сайта www.marica.bg всеки може да гласува за избран от него манастир. Открита е набирателна сметка, в която всеки може да даде своето дарение за святото място, което е грабнало сърцето му.

Кампанията обръща внимание на очарованието на българските огнища на духовността. Целта е да ги направи видими за обществото и да покаже, че духовните ценности на вярата са живи.

Във време на трудности българският народ винаги е търсил и намирал упование в религията си. Именно тогава православната църква играе важна роля в живота ни. Популяризирането на нейните съкровища е важно и в контекста на кандидатурата на Пловдив да бъде културна столица на Европа през 2019 г. Целта е тези духовни богатства да достигнат до много повече хора.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT