Skip to Content

Филмова премиера на „За Балкана и хората“ в годината на Балкана

На 18 февруари от 19 часа в препълнената зала на Дома на киното беше филмовата премиера на четирите кратки филма „За Балкана и хората“, които са създадени от Моно колектив и едноименния проект с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Зрителите се възхитиха на искрените изповеди на хората от Балкана, които разказаха как се ражда желанието и волята да защитаваш природата; как се опазват местните български породи животни и традициите; как можеш да развиваш успешен бизнес в хармония, а не в конфликт с природата.

Героите са от района на Западен и Централен Балкан, а филмите са заснети през лятото на 2015 г. в парк Българка, в местността Узана край Габрово, в селата Репляна, Превала и Брезе, в с. Васил Левски, край Калофер, по време на Зелените дни в София и Фестивала на местните породи в Чипровци и др.

Акцентът в първия филм „Опазване на местните породи“ са породите като каракачанска овца, българска мурра и реплянска овца, които са отглеждани у нас в продължение на векове и са истинско генетично съкровище, което трябва да защитим и днес.

За традициите и връзката между запазената природа, отговорното животновъдство и здравословната храна разказва и филмът „Подкрепа за фермери и пчелари“. Зрителите видяха как малките стопанства развиват успешен семеен бизнес в  Натура 2000 зони, като същевременно запазват и биоразнообразието в района.

Друг пример за успешни бизнес начинания демонстрира и филмът „Природа и бизнес“. Фото-лов и екотуризъм, производство на сладка от горски ресурси и др. показват как бизнесът може да съществува, без да унищожава природата, а като се ползва от благата й, както и как можем да се отплащаме на природата за това, което ни дава чрез т.нар. екосистемни услуги.

А четвъртият филм „Да отгледаш природозащитник“ ни показа как се заражда любовта към природата – от най-ранна детска възраст.  Да вдъхнови децата, да ги научи да се вглеждат в нея, да я познават и пазят през целия си живот е задачата на Детската природна академия Узана, на лекциите в Биологическия факултет, на финансираните дипломни работи за биоразнообразие – „да отгледат природозащитници“ с една единствена цел – за да остане природа в България.

След прожекцията на филма гостите на събитието успяха да се запознаят на живо с някои от главните герои, да опитат и да си закупят от вкусните им продукти - сладка, мед, сирене и др., отгледани с любов в семейните ферми и с грижа към природата.

Красиви фотоси от Западен Балкан бяха на разположение на ценителите на пейзажната фотография в благотворителната разпродажба, която беше организирана за подкрепа на дейностите в района.

Филмовата премиера даде изключително успешно начало на събитията по повод 2016 - година на Балкана и хората. Българска фондация Биоразнообразие заедно с партньорите по проекта и с Дирекциите на парковете „Централен Балкан“, „Българка“ и „Врачански Балкан“ ще организира през цялата година подобни прояви за популяризиране на района.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT