Skip to Content

Съобщение на Пловдивска света Митрополия във връзка с храма „Св. Георги“ в с. Черноземен

 
Братя и сестри, във връзка със зачестилите злонамерени и не правдоподобни репортажи и статии относно „падането“ на храма „Св. Георги“,  Пловдивска митрополия информира за следното. Паднал е не храмът, а дървеният навес-  козирката  пред входа на храм „Св. Георги“ в с. Черноземен. Действително, в самия край на предишния програмен период, в Пловдивска митрополия беше представен проект за ремонт и реконструция на храма, стойността на предвижданите дейности беше такава, че сумата беше достатъчна за построяването на чисто нов храм; това породи опасения от възможност за злоупотреба с европейски средства. Независимо от направените препоръки за корекции на някой необосновано завишени параметри в проекта, те не бяха взети в предвид. Впоследствие се изготви нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране. Започнати са действия по установяване на щетите, с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма.
Преди 160 години, когато този храм е бил построен, в рамките на османската империя, не е имало европейски фондове и със сигурност не са били отпускани държавни средства за изграждането и ремонтирането на православни храмове. Строежът и поддръжката на храмовете е била съборно дело на православния народ, обединен в Църквата, както това следва да е и днес.
 
 В неделя на 24 юли 2016г. от 9.00 часа Негово Преосвещенство Знеполският  епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от Пловдивска  духовна околия, ще отслужи св. Литургия. Веднага след богослужението, доброжелателните миряни се поканват, заедно със свещениците да се включат в дейности по разчистване на терена пред храма, и  подготовката му за бъдещи ремонтни дейности.
 
Снимката е на "Под тепето"


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT