Skip to Content

Очаквайте "Обратно броене" от Владислав Христов

Владислав Христов е роден през 1976 г. в Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негова поезия е публикувана в международни литературни издания, носител е на отличия в националните конкурси за кратка проза и международен конкурс за хайку. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори.

ние сме различни многоточия
твоето е в началото на изречението
моето в края
там пазя смисъла
да не прелее
в друго изречение
в което няма
и следа от нас
 
какво търсим тук през ноември
по пясъка следите
са на някой друг
морето плюе мъртви птици
само преди ден летели
над същото това
море
 
 
колко внимание
снежинка да не падне
върху снежинка
и пак:
преспи навсякъде
 
 …
 
в отсъствието ти лежи змия
виждам сърцето й през люспите
как тупти заедно с моето
как заедно с него
спира
 
------------------
 
Екатерина Йосифова: Зарадва ме - очаквано - новата книга на Владислав Христов „Обратно броене”. Беше ме зарадвала и „Германии”, но тогава в удоволствието се намеси и неудоволетворението от себе си: отдавна познавах и харесвах Влади, а ето че не бях очаквала чистата сила на онези кратки стихотворения. Сега на новите се оставих със спокойно доверие. Те водят по път лъкатушещ, едновременно обратен и днешен, тръгващ от дивото на зрелостта към миговете, които са го създавали. Създали са поезия.
 
Силвия Чолева: В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало. Стихотворенията са сякаш вълни, които се застъпват, разминават, образуват водовъртежи и плисват на брега, за да се отдръпнат отново. Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето.
 
Владимир Левчев: Поезията не е за всеки. Но тази книга със своята измамна простота крие сериозно поетическо майсторство. „Обратно броене” има глас, който всеки ценител на поезията би припознал като свой. Стихотворенията в нея са прости и ясни като заснежено поле. Но отдолу под снежната бяла покривка се крие нещо истинско, което спонтанно ни показва своето присъствие. Присъствие под привидното отсъствие
 
 
Премиерата на книгата ще се състои на 7 декември от 19.00 ч. в Литературен клуб „Перото”, НДК, София
 
 
 
 
 
 

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT