Skip to Content

Българската общност в Рим чества 140 години от Освобождението на България

За трети път родолюбиви сънародници от българската общност в Рим  се събраха пред бюста - паметник на Капитан Петко Войвода в парка ''Джаниколо'' в италианската столица за да отпразнуват 140 години от Освобождението на България от турско робство и да почетат паметта на героя, български гарибалдиец.

Мероприятието беше организирано от историка Теодор Тодоров, музикалния педагог Йорданка Минева и Веска Георгоева.

Теодор Тодоров, изнесе слово, в което обхвана темата за Руско-турската Освободителна война - причини, ход и последици. Изнесе и кратка реч за живота, делото и кончината на нашия велик герой Капитан Петко.

Йорданка Минева, от дълги години музикален педагог и композитор в Италия, разказа за битката за нейния роден град  Плевен.

Г-жа Георгиева от Димитровград, потомка на бежанци от Одринска Тракия, изрази благодарност към присъстващите представители от всички краища на България, както и гостите от България, Румъния, Италия и Франция, дошли специално за повода. Събитието почетоха и Проф.д-р Георги Димитров, заместник декан на Факулета по информационни науки в Университета по билиотекознание и информационни технологии, заедно със свои близки.

Бяха поднесени цветя, а българската пръст, поставена на второто народно събиране през 2017 г., беше осветена с вино и 2 свещички посветени на паметта на освободителите и на Капитан Петко Войвода. Честването завърши като присъстващите се почерпиха със специално направената за повода, баница от г-жа Силвия и домашното вино на г-н Мирослав. 

 

Текстът и снимките са ни предоставени от Тодор Теодоров, представител на българската общност в Рим

Още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT