Skip to Content

Пламен Карталов е носител на престижната награда "Золотая муза"

Престижната награда „Золотая муза” беше връчена на академик Пламен Карталов, носител на български и международни отличия, директор на Софийска опера и балет, на 10 ноември, вечерта, след представлението на балета „Баядерка“ със световноизвестната примабалерина Светлана Захарова.

Елегантната статуетка му бе дадена от посланика на Русия у нас Негово превъзходителство Анатолий Анатолиевич Макаров, за принос в българо-руските отношения и развитието на културните отношения между двете страни. Наградата на директора на Софийската опера и балет връчи Ованес Мелик – Пашаев, президент на продуцентска къща „Жокер медия“ и един от учредителите на „Золотая муза“. Той сподели пред публиката, че творчеството на акад. Карталов е тясно свързано и с  руската култура. Изтъкнатият български режисьор Пламен Карталов призна, че дейността му е свързана отдавна  с руския оперен репертоар. През месец май, тази година, Софийската опера и балет гастролира на сцената на Болшой театър с постановките на академик Карталов: „Янините девет братя“ от Любомир Пипков и „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер Генералният директор на театъра, професор Урин подчерта в интервю за БТА по време на гастрола, че Софийската опера показа високо ниво и получи нестихващи аплаузи от московската публика. Произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и др. са представени от академик Карталов на сцени в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и др. държави.

Примабалерината Светлана Захарова беше удостоена със званието „Почетен член на Софийската опера и балет“ и с нестихващи аплодисменти за участието си в спектаклите „Жизел“ и „Баядерка“ със солистите и трупата на първия ни оперен и балетен театър.   

Наградата „Золотая муза” е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева, почетен председател на журито, художествен ръководител на Първи руски частен театър, и известни български културни дейци. Наградата се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Събитието се реализира със съдействието на Столична община, Министерството на образованието, Руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София, Движение „Русофили” и „Жокер медиа”.

 Партньори