Skip to Content

Софийски фестивал на науката 2019

Дата на събитието: 
Чт, 09/05/2019 - 09:00 - Нд, 12/05/2019 - 21:30
9 до 12 май в София Тех Парк
 
От морското дъно до първия град на Луната, деветото издание на Софийския фестивал на науката представя над 100 български и международни учени с фестивална програма, която хвърля светлина върху личности и събития, чиито годишнини отбелязваме през 2019 г.
 
Ето някои от акцентите:
50 години от кацането на Луната, а сега накъде?
Каква е историята на изследванията на Луната? А на “условията за живот”, които нашият естествен спътник може да предложи? Какво е представлявало пилотираното кацане на Apollo 11?
 
Големият взрив и черните дупки
Проф. Карол Мъндел представя значението на черните дупки за еволюцията на Галактиката, загиването на масивните звезди и възможностите на съвременните технологии за изследването на Вселената.
 
 
Животът преди и след Земята
Къде, кога и как е възникнал животът? Физикохимичните изследвания на проф. Николай Денков от СУ “Св. Климент Охридски” търсят границата между живото и неживото в природата.
 
Странни земетресения
Сеизмологът проф. Бойко Рангелов от МГУ “Св. Иван Рилски” изследва т.нар. странни земетресения и с примери ни провокира да се замислим колко странни са те и техните източници.
 
 
За първи път ще има зона "Направи си сам", в партньорство с Microsoft, където деца над 10-годишна възраст ще работят с технологии, ще създават и изследват. Активностите са безплатни, но изискват предварителна резервация.


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT