Skip to Content

Спектакъл по „Войната не е с лице на жена“ от Светлана Алексиевич с премиера в София

Дата на събитието: 
Вт, 23/04/2019 - 18:30 - 21:30

Премиерата на спектакъла „Косвени щети” по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена” (изд. „Парадокс“, 2017 г.) ще се състои на 23 април от 18:30 ч., на сцена BackstageТеатър „Азарян“.

Режисьор и мениджър на проекта e Максима Боева, позната на публиката със спектакъла „Нирвана”. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката – на Михаил Шишков-баща. Участват Анна-Валерия ГостанянАнелия МангъроваВладинелла КацарскаДайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

В постановката „Косвени щети“ жените разказват за абсурдността на света по времето на Втората световна война. Поставяйки фокус върху крайния национализъм и сексуалното насилие, спектакълът проследява катастрофалния резултат от загубата на личността.

Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си? Посветили живота си на  мисията да бъдат майки и съпруги, да се грижат за близките си, жените трябва и да убиват, за да оцеляват. Споделеният им кошмар показва колко по-сложни са категориите за „добрите” и „лошите”, с които сме свикнали да живеем и до днес.

Книгата „Войната не е с лице на жена“ е написана през 1983 г., а след 2010 г. е цялостно редактирана и допълнена от самата Алексиевич. Изданието на „Парадокс“ е в сборен том с „Последните свидетели“ - второто произведение от така нареченото "Велико петокнижие" на авторката, "Гласовете на утопията", като преводът на Боян Станков е направен изцяло по последните преработени версии на творбите.

Максима Боева завършва през 2017 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Режисура за драматичен театър” при проф. Пламен Марков. В момента следва „Мениджмънт в сценичните изкуства”, отново там. Щатен режисьор е в ДКТ „Васил Друмев”, Шумен. Дебютният ѝ спектакъл „Нирвана” получава множество отличия на няколко фестивала, между които три номинации за ИКАР 2019 – включително в категория „Дебют” за режисура. Проектът „Косвени щети“ е първи и независим за Боева.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.

Билети за спектакъла може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT