Skip to Content

Ново издание на „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев

Дата на събитието: 
Вт, 11/06/2019 - 18:00 - 20:00

Издателство „Летера“ има удоволствието да ви покани на литературните събития, които организира по време на фестивала „Пловдив чете 2019“.

На 11.06.2019 г. от 18:00 ч. в Културен център „Тракарт“ ще бъде представено най-новото актуализирано издание на книгата„Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев, обогатено с архивни снимки и разказ от сина на автора – журналиста Станко Стоянов.

Пловдивчани ще имат възможност още веднъж да се докоснат до хрониката на този древен град, до пъстрия и космополитен Пловдив от началото на ХХ век чрез емоционалния и атрактивен прочит на литературоведа доц. д-р Владимир Янев и обичания пловдивски актьор Стефан Попов.

Кадри от живота на Никола Алваджиев и семейството му, както и от градския живот ще бъдат показани мултимедийно.

Анотация за книгата

В своята знаменита книга пловдивският летописец Никола Алваджиев сладкодумно разказва как е изглеждала днешната Европейска столица на културата в началото на миналия век, как е протичал градският живот по онова време. Вече четири десетилетия след първото и издание, читатели, журналисти и литературоведи продължават да сочат Пловдивска хроника на Алваджиев като най-популярната книга в съвременната пловдивска летописна школа.

Голямата особеност (и голямата хубост) на тази книга е, че без да е хроника, летопис, роман или научен труд, тя обединява хрониката с летописа, романа с научния труд, есето с мемоара, за да се получи една рядко пълнокръвна, интересна, богата с нюанси книга за Пловдив от началото на ХХ век. Ние имаме много описания, истории, въобще книги, посветени на села и градове, но може спокойно да се каже, че даже в най-добрите между тях възкресяването на един град не е осъществено с такава сила на внушението, в такива детайли и пълнота на изображението, както е извършено това в книгата на Алваджиев за Пловдив. Излишно е да казвам, че съдбата на тази творба е напълно заслужена, искам да кажа успехът и. Тя се чете като роман, а е точна като алгебра.

Николай Хайтов

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски автори и важни за града издания“.

 Партньори