Skip to Content

Премиера на „Политико-исторически полемики“ от проф. Калин Янакиев

Дата на събитието: 
Пт, 15/11/2019 - 19:00 - 21:00

Заповядайте на 15 ноември (петък) от 19,00 часа
в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Огледална зала!

 

Книгата ще бъде представена от проф. д-р Веселин Методиев и доц. Атанас Славов.

 

Европа се изцелява от разделеността си на трансокеанска и континентална едва когато се глобализира като Евро-Атлантика. Евразия е една географска суша, но два историко-политически свята. Русия е колониален организъм, изконен антагонист на Европа. „Православната цивилизация“ е геополитически инструмент за поглъщане на Балканите. Европа е синоним на цивилизацията, доколкото е християнска. Съвременният нов „консерватизъм“ е лява, фобийна идеология, все по-оцветяваща се в кафяво. Марксизмът претърпя крах през ХХ в., но продължава да разпространява историософската си „конспирология“. Октомври 1917-а е тоталното опровержение на комунистическата идея. „Полезните идиоти“ на Ленин и „метафизическите“ русофили са герои и на днешния ден. Това са някои от основните тези в полемиките на Калин Янакиев, разгърнати в тази книга.

 

Проф. дфн Калин Янакиев е български философ, богослов, културолог и политик. Член е на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор е на редица книги, студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история.

През 2015 г. със знака на ИК „Хермес“ излиза и книгата му „Европа, паметта, църквата“, кото самият автор определя като: дневник на философско-исторически „замисляния“, рефлексии върху основанията на новоевропейската цивилизация, на проблемната й (като всяка съвременност) днешна ситуация, а също на онези църковни „медитации“ („слова“), които съставляваха през тези години „дневника“ на моя еженеделно продължаващ живот с църковното събрание, с „еклесията“.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT