Skip to Content

Възстановиха стенописи в църквата „Св Георги” в Арбанаси

Екип от реставратори възстановява стенописите в църквата „Св Георги" в Арбанаси. Те са рисувани в началото на 18 век, но са смъкнати от стените на храма преди повече от 40 години. Сега специалистите ги връщат на мястото им парче по парче.

„Свети Георги" е една от знаковите църкви в село Арбанаси. Строена е през 1661 година и зографисана през 1710- та. Но към края на 20 век тя потънала в разруха и стенописите й били смъкнати. Сега храмът е ремонтиран и ги връщат на мястото им.

„Тези стенописи са свалени преди 40 години и са преседяли дълго време на депо. Някои от тях са в незавидно състояние. Били са под разграден покрив някой от тях бяха плесенясали", обясни пред Нова телевизия реставраторът Замфир Петров.

Въпреки това 90% от фреските са запазени. А реставраторите вече близо четири месеца ги редят по стените подобно на пъзел с размери около 200 квадратни метра. Църквата „Св. Георги" ще бъде отворена за туристи през април догодина.

Обмисля се възможността тя да бъде предложена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО, заедно с друг шедьовър от Арбанаси - църквата „Рождество Христово".



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT