Skip to Content

България предлага 6 нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО

Българското читалище, Фолклорният събор в Копривщица, чипровските килими, пеенето в Неделино и Сатовча, празникът "Сурва" в Пернишко могат да получат признание
Чипровски килим Чипровски килим

България ще предложи шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО. Техните досиета трябва да бъдат изпратени в световната организация до 23 февруари 2013 г.,съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.

Днес министърът присъства на традиционната редколегия на БТА с участието на специални гости.

За Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени "Двугласното пеене в гр. Неделино" и "Песента - минало, настояще и бъдеще" - на читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1926" в село Сатовча.

В сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство, ще бъдат предложени Чипровските килими, а от традиционните празници и обреди - Народният празник Сурва в Пернишко.

Две предложения има за Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО - Националния събор на народното творчество в Копривщица, който предстои през 2015 г., когато ще се честват 50 години от създаването му, както и Читалището като българска културна институция.
още по темата
"Бистришките баби" на фестивал в Латвия
"Бистришките баби" на фестивал в Латвия
2 коментара към статията 2 | Статията е разгледана 5052 пъти5052
06.04.2012
ЮНЕСКО може да защити още български обекти
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 1773 пъти1773
25.10.2012

Министърът Рашидов съ общи за още предстоящи прояви - изложба на автопортрети на съвременни български автори в галерията "Уфици" във Флоренция и изложба на български икони в Националния музей на Копенхаген.

Успял е да договори с директора на Академията "Санта Чечилия" честване на 100-годишнината на великия български бас Борис Христов през 2014 г.

Според него бъдещето на България минава през културния туризъм, затова една от целите му е превръщане на бившия ЦУМ в Исторически музей и така целият център, заедно с Ларгото, т. нар. "български Лувър", храм-паметника "Св. Ал. Невски", църквата "Св. София" и всички културни паметници, да бъде предложен за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Има идея да бъде изграден младежки град на изкуствата на територията на аудио-визуално студио "Орфей" до Интерпред в квартал "Изгрев".



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT