Skip to Content

Софийска опера

За първи път в България „Електра“ от Рихард Щраус

Премиерните спектакли са на 26 и 29 ноември 2020 г.

За първи път в България почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на операта „Електра“ от Рихард Щраус. Идеята за реализацията на постановката е на Пламен Карталов. Така Софийската опера ще се присъедини към най-престижните оперни театри в света, които имат в репертоара си модернистичната творба на Рихард Щраус.

Софийската опера с Гала концерт за Гергьовден

„Княз Игор“ на 25-тия юбилеен оперен и балетен фестивал в Бигдошч

Софийската опера и балет e поканена на 25-тия юбилеен оперен и балетен фестивал в Бигдошч, Полша. Тя ще представи на 27 април операта „Княз Игор“ – нов режисьорски прочит на акад. Пламен Карталов. Фестивалът се провежда на сцената в „Опера Нова“.

Първото участие на нашата опера на този фестивал е през 1997 година с рядко поставяната опера „Ил Гуарани“ на бразилския композитор Антонио Гомес. Режисьор на постановката е Пламен Карталов.

Балетът "Корсар" с първа премиера в София

В България „Корсар“ е поставян само веднъж и то не на софийска, а на варненска сцена. Постановката е направена през 1968 г. от Галина и Стефан Йорданови. Да постави за пръв път в българската столица балетния шедьовър е поканен Елдар Алиев, дългогодишен премиер солист на Мариински театър, сега главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариински театър, световноизвестен балетмайстор и педагог. Постановчикът е поканен у нас от директорката на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева. Ето какво споделя тя в навечерието на премиерата:

Солистите на Берлинската опера - Красина Павлова и Арман Григорян в "Жизел"

Идеята за балета „Жизел" (Giselle) идва от френския писател Теофил Готие, който предлага на Адолф Адам да напише музиката. В началото на 1841 година композиторът вече е готов, не закъснява и премиерата на 28 юни 1841 г. в Парижката опера.

Мецосопраното Надя Кръстева в "Дон Карлос" и "Самсон и Далила"

Световно известното мецосопрано Надя Кръстева е отново в София, за да се превъплъти на 12 декември в ролята на Еболи от „Дон Карлос” от Джузепе Верди и в образа на Далила от „Самсон и Далила” на Камий Сен-Санс.
Надя Кръстева е очаквана с вълнение от българската публика. Появата й в „Дон Карлос” и в „Самсон и Далила” , представления, които са в рамките на големия фестивал „Рождество Христово” в Софийската опера, е тържество за всички меломани .

Разпространи съдържание


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT