Skip to Content

Етнографски музей Пловдив

ПЛОВДИВЪ ПРЕЗ ФОТООБЕКТИВА НА КРУМ САВОВ - изложба в Етнографския музей

Фотографията е онази магия, която едновременно е колкото правдоподобна, толкова и нереална. Хубавата снимка дава информация за епохата с всичките ѝ характеристики –  природни дадености, архитектурни забележителности, човешка намеса... Но също така отразява манталитета и мястото на дадения индивид в обществото, модните повеи или мечти на хората – да се представят различни и да запечатат това на снимка.

Изложба на български носии на Етнографския музей гостува в Лихтенщайн

Изложбата „Богатството на българските народни носии“ на пловдивския Регионален етнографски музей ще гостува в Националния музей на Княжество Лихтенщайн в гр. Вадуц от 7 до 27 май 2018 година. 

"От Виена и Константинопол"- етнографска изложба на музеите в Русе и Пловдив

 Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

ЛУДЕНСов старт на 52-ия Международен фестивал на камерната музика

Камерният ансамбъл ЛУДЕНС, обединяващ трима „луди“ (играещи) и млади виртуози от Румъния, открива 52-годишния Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. На 10 юни от 20 часа в Етнографския музей в Стария град Трио ЛУДЕНС  се изявява пред фестивалната публика след отличието си от Втория международен конкурс за камерна музика „Пловдив” – 2015, предопределило и Специалната му награда от Експертния съвет на Камерния фестивал – да даде тазгодишния старт.

Фотошкола за деца по време на Международните фотографски срещи

Занимания по фотография за деца от първи до четвърти клас ще се проведат за първи път в рамките на Международните фотографски срещи. На 18-ти и 19-ти октомври в двора на Етнографски музей - Пловдив деца на възраст от 6 до 10 години ще се обучават как се правят хубави снимки. В продължение на два учебни часа, чрез забавни игри децата ще научат как работи фотоапарата. Те могат да носят любима шапка, маска или играчка, за да направят своите снимки още по-интересни.

Шевици в Етнографския музей в Пловдив

Изложба "Шевицата - съкровище старо и безценно" ще бъде открита на 15 септември /понеделник/ от  17:30 часа. Експозицията представя творбите на колектива за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” с художествен ръководител Стойка Попова и председател Анна Драганова.

Майстори с вълшебна изложба в Етнографския музей в Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив има удоволствието кани посетителите си на вълшебната изложба „Видяно на сън”. Експозицията включва тъкани и накити от мъниста от майсторите Елена Драмова и Стоян Маринов. Изложбата ще бъде открита на 3 юли (четвъртък) от 18:00 ч.

Камерен ансамбъл „Киев“ с концерт в Етнографския музей

Камерен ансамбъл „Киев“ ще изнесе концерт в китния двор на Етнографския музей в Пловдив. Концертът е в рамките на Международния фестивал на камерната музика, който бе открит на 10 юни в града под тепетата. 12 юни, четвъртък, е денят на Украйна в рамките на юбилейното, 50-о издание на фестивала.

Концертът ще бъде от 20:00 часа. Програмата му включва клавирни квинтети, струнен квартет, клавирно трио и солови изпълнения от различни жанрове и стилове на композитори от 18-ти до 21-ви век.

Разпространи съдържание


Партньори