Skip to Content

Столична библиотека

Втори международен хайку форум София 30 юни – 2 юли 2017 г.

Форумът се организира за втори път от Столична библиотека и Хайку клуб София.

XXXVI поетически трубадурски двубой: Валери Валериев срещу Никола Петров

Тридесет и шестият поетически двубой – между Валери Валериев (със секундант поетът и журналист Георги Савчев) и Никола Петров (със секундант актьорът Станислав Кертиков) – ще се проведе на 28 юни (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4.

Георги Господинов – поет на юни в Столична библиотека

Един от най-популярните у нас и по света съвременни български писатели ще се представи в качеството си на поет с авторското четене „От Лапидариум до Там, където не сме и нататък“ в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ №4, на 21 юни 2017 г. (сряда), от 18:30 ч.

Софийска премиера на „АДdicted” от Петър Чухов

На 14 юни 2017 г. (сряда) от 19:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) официално ще бъде представена пред софийската общественост новата стихосбирка на Петър Чухов „АДdicted” (ИК „Жанет 45”). За книгата ще говорят доц. дфн Пламен Дойнов, нейният редактор Марин Бодаков, както и художникът оформител Кирил Златков. Ще има и авторско четене, съчетано с музикална картина, подготвена от Иван С. Вълев (LaText).

Премиера на "Суб-литературният мит Бай Ганьо" от Румен Шивачев

Бай Ганьо, един от най-популярните герои както в литературата, така и в културата ни –– още от създаването си е бил обект на постоянни изследвания, на различни дискусии. Обхващайки най-важните мнения в цялата 120-годишна история на рецепцията, Румен Шивачев подхожда към този образ с интригуваща нагласа, предлагайки съвсем нови ракурси към интерпретацията на Алековата творба и нейния емблематичен герой.

Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека

Тя е носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“и с нея започва нова инициатива на Столична библиотека – „Поет на месеца”, която цели да насочи вниманието към значими съвременни български поети, получили признание в чужбина, но като че ли недостатъчно популярни у нас.

Петър Чухов срещу Чешо Пухов – извънреден рожденденски поетически двубой

Титаничният сблъсък ще се проведе в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) на 23 юни от 18:30 ч. В него един срещу друг ще застанат двама наивници на средна възраст, принудени да съжителстват дълги години, единият от които се опитва да се сбогува с нарцисизма, а другият се опитва да му пречи. Техни секунданти ще бъдат важни фигури от съвременния ни литературен живот, а именно Ангел Игов – на Петър Чухов и Йордан Ефтимов – на Чешо Пухов. Водещ – Пламен Дойнов.

Глас, китари и укулеле – поезия и музика с Док Дръмхелър

Поетът, музикант и пърформър от Нова Зеландия е отново у нас и ще представи стиховете и песните си днес, 13.06, в клуба на Столична библиотека с помощта на Петър Чухов, който ще му асистира като преводач и музикален съратник.

Международен хайку форум София 2016

Международен хайку форум София ще събере изтъкнати хайку поети и познавачи на най-кратката поетическа форма от България и чужбина в Столична библиотека.

Разпространи съдържание


Партньори