Skip to Content

Балет

БАЛЕТНА ГРАНД ГАЛА в Старозагорската опера на 27 април

На 27 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора, 

"Фантастичното дюкянче" - балетна премиера в Старозагорската опера

„Фантастичното дюкянче“ /„La boutique fantasque ” /

балет от Джоакино Росини/ Оторино Респиги

Солистката на Болшой театър Диана Косирева ще танцува във Варна

Солистка на Болшой театър ще танцува във Варна! Това е хубавата новина за 21 февруари, когато в „Лебедово езеро“ ще посрещнем солистката на Болшой театър Диана Косирева. Тя ще изпълни за пръв път на българска сцена най-мечтаната и може би най-трудната роля в световната балетна съкровищница - Одета/Одилия. С музиката на Чайковски, следвайки хореографската редакция на Светлана Тоншева върху версията на Мариус Петипа и Лев Иванов, тя ще отстоява любовта си към Принц Зигфрид, в изпълнение на премиер солиста на Варненската опера Павел Кирчев.

Балетът “Снежанка и седемте джуджета” за децата на Стара Загора

Балетът на Държавна опера-Стара Загора заедно с децата от 

Балетът "Корсар" с първа премиера в София

В България „Корсар“ е поставян само веднъж и то не на софийска, а на варненска сцена. Постановката е направена през 1968 г. от Галина и Стефан Йорданови. Да постави за пръв път в българската столица балетния шедьовър е поканен Елдар Алиев, дългогодишен премиер солист на Мариински театър, сега главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариински театър, световноизвестен балетмайстор и педагог. Постановчикът е поканен у нас от директорката на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева. Ето какво споделя тя в навечерието на премиерата:

Международен ден на танца в Старозагорската опера

На 29 април, от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Стара Загора, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с танцова гала вечер със солистите на Щатсбалет-Берлин Красина Павлова и Аршак Галумян, със специалното участие на гост-солистите: примабалерината Весела Василева, Даниел Тичков и Стоян Фъртунов, както и на диригента-пианист Димитър Косев.

Националният балет на Русия „Берёзка” с три спектакъла в България

Националният балет на Русия „Берёзка”, превърнал се в една от емблемите на руската култура , през  70 годишната си история получава признанието и подкрепата на всички руски правителства. Ансамбълът, който е в структурата на "дела под патронажа на президента"получи нова сграда в центъра на Москва, това съобщи лично Владимир Путин на среща с екипа на балета. https://www.vbox7.com/play:e2d8ea24a7 Руският президент засвидетелства уважение и личната си благодарност.

Разпространи съдържание


Партньори