Skip to Content

Ученици дописваха формуляри в литературния конкурс „Недоизречено” в Пловдив

С трима наградени приключи второто издание на експерименталния литературен конкурс „Недоизречено”. Тази година той беше с възрастово ограничение до 19 години и беше проведен основно сред членовете на Ателието за творческо писане в ЕГ „Иван Вазов” (бившата Руска гимназия) в Пловдив.

И този път журито реши победителите да не са на първо, второ и трето място, а да бъдат равнопоставени. Това са Милена Брусева и Дани Тодорова от 9-ти клас на гимназията и Калояна Купенова, която е в 11-ти клас. Комисията беше съставена от литературоведа Здравко Дечев и писателите Ина Иванова и Стефан Бонев, който е автор на идеята за „Недоизречено”. 

Същността на конкурса се състои в това всеки от участниците да допише сам формуляр, съдържащ единствено ключови думи, препинателни знаци и празни пространства. Бонев и Дечев, които бяха и в миналогодишното жури, споделиха, че този път конкурсните работи са изцяло написани в проза. В първото издание на „Недоизречено” имаше много произведения, изпълнени в бял и класически стих. Сред работите на гимназистите имало твърде любопитни неща, като например един криминален разказ и диалог, пародиращ шекспировия стил. Едно от произведенията съдържа в себе си теза и антитеза, всяка от които е написана по правилата на първоначалната матрица. Предадените работи варират от 9 реда до три страници.

В първото издание на конкурса, което беше проведено миналата година в социалната мрежа Фейсбук и беше без възрастови ограничения, победители бяха Лора Кекевска от Русе, както и Цвета Михайлова и Виолета Караджова – и двете от Пловдив.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT