Skip to Content

Маратон на четенето в пловдивската библиотека

Дата на събитието: 
Вт, 02/04/2013 - 09:30 - Вт, 30/04/2013 - 17:00

Маратон на четенето стартира от 2 април пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“. Той ще продължи до 23 април, като обединява две важни дати за почитателите на книгите – Международният ден на детската книга – 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април.  

Стартът беше даден с документалната изложба за живота на Борис Георгиев, която съдържа репродукции и оригинални творби на автора.

Борис Георгиев (01.11.1888 г. – 09.04.1962 г.) е български художник, роден във Варна. Пътешества из страни като Индия, Бразилия, Италия и др. Следва живопис в Художествено училище, принадлежащо на Дружество за поощряване на изкуствата в Санкт Петербург, ръководено от известния руски художникНиколай Рьорих. През 1909 г. изучава живопис в Мюнхен, под ръководството на майстори като Анжело Як и Петер фон Холм. Установява се да живее в Италия, където създава едни от най-великолепните си шедьоври.

От 3 до 12 април в библиотеката ще бъде подредена документална изложба за живота и делото на полския педагог Януш Корчак. Тя е озаглавена „Детето има бъдеще, но има и минало”, а по време на откриването ще бъде представена и книгата на Корчак „Изгубени съчинения”. Слово за делото му ще произнесе проф. д-р на философските науки Правда Спасова от БАН. Събитието се организира съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски”  и  Полския информационен център.

Януш Корчак (псевдонимът на Хенрик Голдшмит - 22.07.1878 – 06.08.1942 г.) е полски детски писател, педиатър и педагог от еврейски произход. Роден е във Варшава в еврейско семейство. Умира в концентрационен лагер заедно с неговите възпитаници от сиропиталището, в което е работил. Предложено му е да се спаси, но той отказва.

На 15 април  ще се проведе поредната  творческа работилница в библиотеката – за създаване на „Книжка Веселушка” посветена на Елисавета Багряна. Всеки „млад” читател ще изработи или нарисува илюстрация по стихотворение на Багряна, които ще бъдат сглобени в книжка.

Същият ден ще се проведе и литературно четене с Божана Апостолова и новата поредица за деца на авторката „Малката Божана в нощта на чудесата”, „Малката Божана в деня на боклуците” и „Малката Божана в подводния свят”.  Срещата ще бъде изнесена в СОУ „Димитър Матевски”.

От 17 до 30 април в библиотеката ще бъде експонирана документална изложба за творчеството на Бруно Шулц. Тя се организира съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски” и Полския институт и е посветена на 23 април – международния ден на книгата и авторското право.

Бруно Шулц е един от най-колоритните представители на полския модернизъм - своеобразна разновидност на австро-унгарския модернизъм. По професия гимназиален учител по рисуване, който в свободното си време се отдава на писане и измисляне на истории, Бруно Шулц оставя ярка следа в полската литература. Образите му са хиперболизирани, фантазното в неговия свят се преплита с мрачна гротеска. Определян като като геният на 30-те години, неговата житейска съдба е не по-малко загадъчна от сюжетите на фантастичните му разкази.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT